Hyppää pääsisaltöön
Mediakompleksi

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Mediakompleksi
Havaintoja ja pohdintaa mediakentän ilmiöistä ja haasteista
0

Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus

Katri Myllylä, Mari Myllylä · 19.12.2018
Kuva: Liisa Kankkunen

 

 

 

Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus

Kuvia tuotetaan yhä monimuotoisemmin ja enemmän kuin aiemmin ja voinemme sanoa elävämme kuvallistuneessa kulttuurissa. Samalla asenteemme kuviin on muuttunut kuvallisten viestintämahdollisuuksien kasvaessa. (vrt. Seppä 2012.) Visuaalisuuden merkityksestä viestinnässä on puhuttu jo vuosia ja esimerkiksi European Communication Monitor 2017 nosti visuaalisuuden ykköstrendiksi jo 2017. Metropoliassa koulutetaan visuaalisen viestinnän ammattilaisia Median osaamisalueella muun muassa visuaalisen viestinnän pääaineessa.

Ollakseen osaava ammattilainen, joka pystyy luomaan vaihteleviin tilanteisiin sopivimpia, luovia ratkaisuja erilaisissa visuaalista ilmaisua ja esittämistä vaativissa tehtävissä, henkilön täytyy omaksua ymmärrys niin laajemmasta visuaalisesta kulttuurista ja ympäristöistä missä toimimme, kuin erilaisista alakohtaisista tyyleistä ja tehokeinoista. Näiden taitojen avulla ammattilainen pystyy luomaan kohderyhmäänsä ajatellen parhaiten vaikuttavimmat lopputulokset. Lopputuloksessa kyse ei ole pelkästään esimerkiksi työn visuaalisesta ulkoasusta tai estetiikasta, vaan pitkälti siitä mielikuvasta, jonka työ sen katsojassa, tai tarkemmin sanottuna teoksen kokijassa, synnyttää. Vaikka jokaisen katsojan kokemus on ainutlaatuinen ja yksilöllinen, on kokemus osittain myös jaettu ja se syntyy vuorovaikutuksessa muiden teoksen kokijoiden kanssa. Viestinnällä ei suoraan pystytä muuttamaan ihmisten käyttäytymistä, mutta mielikuviin sillä voidaan pyrkiä vaikuttamaan (Malmelin & Hakala 2007). Seuraavassa tarkastelemme visuaalista viestintää hieman erilaisesta näkökulmasta: graffitien avulla.

Graafisen suunnittelun ja graffitien yhtymäkohtia

Graffitit tarjoavat kiinnostavia näkökulmia visuaaliseen viestintään sekä viestinnässä tarvittavaan asiantuntijuuteen. Graafisen suunnittelun ja graffitien yhtäläisyyksistä ja eroista visuaalisen viestinnän näkökulmasta keskusteltiin tämän syksyn (2018) Grafian Jutellaan vähän -sarjassa. Mukana keskustelemassa oli erilaisia ja eri taustoista tulevia ihmisiä, joita kaikkia yhdistivät tavalla tai toisella graffitit – joko he olivat itse tehneet niitä, tutkivat niitä tai olleet muuten mukana graffitikulttuurin tuottamisessa ja kuvaamisessa.

Graafisella suunnittelulla ja graffiteilla on monia kiinnekohtia. Ne molemmat ovat visuaalista viestintää (Wacławek, 2011). Molemmissa tehokeinoina ovat niin kirjoituksen kuin kuvituksen esteettinen muotoilu tietynlaisen mielikuvan luomiseksi ja viestin, “messagen” läpi saamiseksi lukijoissa. Graffitit voidaan nähdä osin myös urbaanina taiteena (Austin, 2010), ja myös taide on visuaalista viestintää (Dewey, 2005).

Graafinen suunnittelu on toki usein tietyllä tavalla rajoitetumpaa tai asiakkaan tai työn tilaajan puolelta tarkemmin määriteltyä kuin graffitien tekeminen, jossa tekijä voi itse päättää millaisen työn toteuttaa, minne, milloin, kenen kanssa ja mitä varten – vai toteuttaako ollenkaan. Kuitenkin myös graffiteissa on olemassa erilaisia tyylejä, koulukuntia ja suunnittelua ohjaavia sääntöjä – jopa oma ammattisanastonsa – joihin varmasti jokainen graffiteja tehnyt on törmännyt, perehtynyt ja niitä harjoitellut.

Grafian keskustelussa nousi esiin myös se, kuinka sekä graffitien tekeminen, että graafinen suunnittelu molemmat vaativat asiantuntemusta. Kuka tahansa voi ”kirjoittaa” graffiteja, mutta vain tietyllä lahjakkuudella, teknisellä harjoittelulla, perehtymisellä graffitien muotokieleen, sekä oppimalla ja ymmärtämällä myös taustalla vahvasti vaikuttavaa alakulttuuria, sen koodistoa ja sääntöjä sekä tapoja synnyttää erilaisia mielikuvia graffitista ja sen tekijästä, “graffitiwraitterista” voi kehittyä “kingi”, oman alansa asiantuntija. Samat lainalaisuudet pätevät myös graafisessa suunnittelussa ja laajemminkin visuaalisessa viestinnässä.

Visuaalisen kielen ymmärrystä

Niin taiteen kuin graffitien kokemuksen sisältöön – havaintoihin, ajatuksiin, tunteisiin, tulkintoihin, merkityksenantoihin ja reaktioihin – vaikuttavat teoksen ominaisuuksien lisäksi kokijan henkilökohtaisen tietämyksen, aiempien elämänkokemusten ja muiden yksilöllisten ominaisuuksien lisäksi myös kokijoiden yhteinen kulttuuri, senhetkinen ajanjakso sekä asiayhteys, jossa teos luetaan ja tulkitaan (Myllylä, painossa; Gartus & Leder, 2014).

Graffiteja on kutsuttu myös performansseiksi (performance) (Bowen, 2010), jotka voidaan käsittää sekä fyysisiksi suorituksiksi, että eräänlaisiksi esteettisiksi ja merkityksiä tuottaviksi esityksiksi. Myös visuaalisen viestinnän ammattilaisen laativat työssään erilaisia visuaalisia esityksiä, jotka koostuvat muun muassa teksteistä ja kuvista.

Visuaalisen suunnittelijan täytyy itse osata lukea ja tuottaa visuaalista kieltä, mutta hänen täytyy työssään myös ymmärtää, millainen mahdollinen visuaalinen lukutaito viestin kohderyhmällä on. Esimerkiksi mainoksia tutkittaessa tarvittava visuaalinen lukutaito on visuaalisten järjestysten tajua ja perusteltujen tulkintojen tekemistä niistä (Seppänen 2002). Erilaiset visuaaliset esitykset voidaan nähdä tekijöidensä valintojen kautta rakentuneina viesteinä. Niin graffitit, mainoskuvat kuin muutkin visuaaliset esitykset voivat osaltaan sekä heijastaa että rakentaa ympäröivää todellisuutta (vrt. Hall 1999). Hieman erilaisena visuaalisen esityksen muotona graffitit voivat tarjota visuaalisen viestinnän ammattilaiselle mahdollisuuden tarkastella omaa ammattialaansa uudenlaisesta näkökulmasta.

Visuaalisen viestinnän perusosaaminen tukee myös muiden alojen opettajien perustyötä. Visuaalisessa viestinnässä järjestetäänkin vuonna 2019 OPH:n rahoittama, opetusalan ammattilaisille suunnattu täydennyskoulutuskokonaisuus opetusmateriaalien kehittämiseen: metropolia.fi/pimpmyslides – haku koulutuksiin on käynnissä!

 

Viestinnän tutkinto-ohjelmassa tapahtuu vuonna 2018-2019 graafisen suunnittelun pääaineen nimenmuutos visuaaliseksi viestinnäksi. Pääaineen ja suuntautumisryhmien nimet päivittyvät vastaamaan paremmin opetussuunnitelman mukaisia osaamistavoitteita ja valmistuvien medianomien (amk) asiantuntijuutta. Visuaalisen viestinnän pääaineesta valmistuu jatkossakin sekä graafisen suunnittelun että liikkuvan grafiikan osaajia.

 

Lähteet:

 

Austin, J., 2010. More to see than a canvas in a white cube: For an art in the streets, City, 14:1-2, 33-47. DOI: 10.1080/13604810903529142

Bowen, T., 2010. Reading Gestures and Reading Codes: The Visual Literacy of Graffiti as both Physical/Performative Act and Digital Information Text, in: Raesch, M. (Eds.), Mapping Minds. Inter-Disciplinary Press, Oxford, pp. 85-94.

Dewey, J., 2005. Art as Experience. Perigee, New York.

 

Gartus, A., Leder, H., 2014. The white cube of the museum versus the gray cube of the street: The role of context in aesthetic evaluations, Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, 8(3), 311-320. DOI: 10.1037/a0036847

Hall, S.: Identiteetti. Vastapaino: Tampere 1999

Malmelin, N. & Hakala, J. 2007. Radikaali brändi. Karisto.

Myllylä, M. (painossa). Graffiti as a palimpsest. Street Art & Urban Creativity Scientific Journal. Urbancreativity.org

Seppä, A. 2012. Kuvien tulkinta. Gaudeamus Helsinki University Press. Helsinki.

Seppänen, J. 2002. Katseen voima. Tampere. Vastapaino.

Wacławek, A., 2011. Graffiti and Street Art. Thames, Hudson Ltd, London.

 

Kirjoittajat:

Katri Myllylä toimii Metropoliassa lehtorina median osaamisalueella opetusalueinaan mm. viestintä- ja mediateoriat. Hän on viestinnän tutkinto-ohjelman visuaalisen viestinnän/ graafisen suunnittelun pääainevastaava.

Mari Myllylä (FM, muotoilija (AMK), it-tradenomi) on kognitiotieteilijä, joka tekee väitöskirjaa taiteen kokemisesta graffiteissa ja muraaleissa. Tutkimuksensa ohessa hän toimii myös palvelumuotoilun ja UX-suunnittelun tutkimus- ja suunnittelutehtävissä. Aiemmin Mari on työskennellyt mm. prosessi- ja sovelluskehittäjänä sekä graafisena ja visuaalisena suunnittelijana.

 

 

 

graafinen suunnittelugraffititvisuaalinen kielivisuaalinen viestintävisuaalisuus

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Digiloikka, etätyö ja hybridityö
      Digiloikka, etätyö ja hybridityö
      17.9.2020

    Mediakompleksin bloggaajat

    Bloggaajat ovat Metropolian median osaamisalueen henkilöstöä ja muita media-alan asiantuntijoita.

    Tietoa blogista

    Mediakompleksi on toimitettu blogi, jota ylläpitää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Blogissa voidaan julkaista tekstejä, videoita, podcasteja tai niiden yhdistelmiä. Kun haluat tehdä blogipostauksen, ota yhteyttä toimituskuntaan.

    Mediakompleksi-blogin toimituskunta

    • Antti Pönni (päätoimittaja), lehtori, elokuvan ja television tutkinto-ohjelma, p. +358 40 184 9204
    • Auli Sillanpää, osaamisaluepäällikkö, median osaamisalue, p. +358 40 631 6374
    • Liisa Seppänen tutkintovastaava, digitaaliset mediapalvelut (YAMK), p. +358 400 846 0618

    Sähköpostiosoitteet:

    Toimituskunta toimittaa Mediakompleksi-blogin sisällöt ennen julkaisua.



    Mediakompleksi-blogin bloggaajan ohje

    Uusimmat jutut

    • Upseeri tallentaa puhetta nauhurilla.

      Digiloikka, etätyö ja hybridityö

      17.9.2020
    • Median polarisaatiosta

      12.8.2019
    • Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus

      19.12.2018

    Arkisto

    • ► 2020 (1)
      • ► syyskuu (1)
        • Digiloikka, etätyö ja hybridityö
    • ► 2019 (1)
      • ► elokuu (1)
        • Median polarisaatiosta
    • ▼ 2018 (16)
      • ▼ joulukuu (1)
        • Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus
      • ▼ marraskuu (1)
        • Heijastimia syksyn pimeneviin iltoihin: liikkeenkaappaus ja sen mahdollisuudet
      • ▼ syyskuu (3)
        • Digitaalisen median työskentelymallit opetuksen kehittämisessä - Digiohjeita opetustyöhön 5
        • Digipaasto – Digiohjeita opetustyöhön 4
        • Digitapojen huomaaminen – Digiohjeita opetustyöhön 3
      • ▼ elokuu (4)
        • Koukuttava suunnittelu - Digiohjeita opetustyöhön 2
        • Kohti hyvää saavutettavuutta
        • Alustakapitalismi ja ekosysteemit - Digiohjeita opetustyöhön 1
        • Selkeämpää kieltä viralliseen verkkoviestintään
      • ▼ kesäkuu (3)
        • Yksin vai yhdessä
        • Kenen tarinoita kerromme?
        • Media-alan osaamistarpeiden tuulet(us)
      • ▼ toukokuu (1)
        • Siltoja työelämään
      • ▼ huhtikuu (2)
        • Alati muuttuva verkkokehitys opetuksen haasteena
        • Tekeekö Trump somesta eettisempää?
      • ▼ maaliskuu (1)
        • Uusi blogi pohtii median ilmiöitä

    Avainsanat

    benchmarkkaus Blogi design-etiikka dialogi digiloikka digiohjeita opetustyöhön digisuunnittelu Digitaalinen viestintä digitaalisuus digitalisaatio etiikka Facebook graafinen suunnittelu graffitit hook-malli kielenhuolto koukuttaminen media-alan osaamistarpeet mediakasvatus mediakoulutus Medioituminen Metropolia mobiilisovellukset mocap mocap-studio motion capture naissankari opettaminen osaamismerkit palvelut ryhmäkirjoittaminen saavutettavuus saavutettavuusdirektiivi sosiaalinen media suomi.fi tarinankerronta tasa-arvo testaaminen tietoinen digitoiminta työelämä verkkokehitys verkkokirjoittaminen visuaalinen kieli Writers´ Room yhdenvertaisuus

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

    Jotta sivuston käyttö olisi sujuvaa, käytämme evästeitä ja suosittelemme niiden käyttöä myös Sinulle.  Voit tutustua tarkemmin evästeisiin tai poistaa ne kokonaan käytöstä asetukset-sivulla.

    Metropolian blogit
    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Tietosuojaseloste / Privacy Overview

    Kävijän tietokoneelle voidaan ajoittain siirtää ns. evästeitä (“cookies”).
    Evästeillä voidaan kerätä tietoja esimerkiksi miltä sivulta olet siirtynyt osoitteeseen, mitä www-sivujamme olet selannut ja milloin, mitä selainta käytät, mikä on näyttösi resoluutio ja käyttöjärjestelmä, sekä mikä on tietokoneesi IP -osoite eli mistä Internet -osoitteesta lähettämäsi tiedot tulevat ja minne ne vastaanotetaan.

    Evästetietojen avulla Palvelun kävijämääriä voidaan seurata Metropolian ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta sekä analysoida ja kehittää kävijöitä paremmin palvelevaksi. Lisäksi Metropolian yhteistyökumppanit saattavat käyttää mainonnan kohdentamiseksi evästeitä, joilla kerätään tietoa kävijän vierailuista tällä ja muilla sivustoilla. Evästeiden avulla kerättyä tietoa käytetään kävijän kiinnostusten kohteiden perusteella kohdennetun mainonnan tuottamiseen. Evästeiden avulla tehdyssä mainonnan kohdentamisessa kävijää ei yksilöidä eikä tietoja yhdistetä kävijältä mahdollisesti muussa yhteydessä saatuihin henkilötietoihin

    Kävijällä on mahdollisuus estää evästeiden käyttö muuttamalla selaimensa asetuksia siten, että selain ei salli evästeiden tallentamista.  Kävijä hyväksyy, että joidenkin palveluiden osalta evästeiden käytön estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa palvelun toiminnallisuuteen.

    This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

    You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

    Tarpeelliset evästeet / Strictly Necessary Cookies

    Tarpeelliset evästeet pitäisi olla aina käytössä jotta voimme tallentaa evästeet myöhempiä vierailujasi varten.

    Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

    Mikäli otat nämä evästeet pois käytöstä emme pysty tallentamaan niitä, ja joudut seuraavilla vierailuilla hyväksymään/kieltämään ne uudestaan.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Kolmannen osapuolen evästeet / 3rd Party Cookies

    Käytämme sivustolla Google Analytics ja Addtoany -lisäosia kerätäksemme tietoa mm. vierailijoiden kävijämääristä, suosituimmista sivuista jne.

    Pitämällä evästeet päällä autat parantamaan/kehittämään palveluamme.

    —--

    This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

    Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

    Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!