Pohjoismainen seksologian konferenssi NACS 2018 (NACS = Nordic Association of Clinical Sexology) pidettiin viime syksynä Turussa syyskuun lopulla. Teemana oli parempaa seksiä. Kolmipäiväisen konferenssin aikana teemaa käsiteltiin useista eri näkökulmista. Seksuaalisuutta ja seksiä tarkasteltiin muun muassa evoluutiobiologian, kulttuurin, uskonnon ja seksuaaliterveyden edistämisen näkökulmista. Yhtenä keskeisenä teemana nousi esiin terveys ja esityksissä korostettiin, että terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, alkoholin välttäminen ja liikunta edistävät seksuaaliterveyttä.
Liikunnan merkitystä seksuaaliterveydelle korostettiin useissa esityksissä. Evoluutiobiologian näkökulmasta fyysinen terveys ja hyvinvointi vaikuttavat jopa parinvalintaan. Markus Rantalan1 mukaan miesten tulisi panostaa terveelliseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan pelkän lihasten kasvattamisen sijaan. Esityksessä tuotiin siis ilmi, että naisia viehättää ilmeisesti muita enemmän terve ja solakkarakenteinen savuton mies. Miesten olisi hyvä mieluummin urheilla itse kuin istua sohvalla urheilua seuraten.

Kuva: Maarit Sinisaari-Eskelinen
Liikkumattomuus on riskitekijä, joka liittyy ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen, metaboliseen oireyhtymään sekä sydän- ja verisuonitauteihin.2 Kaikki edellä mainitut terveysongelmat ovat yhteydessä myös seksuaaliterveyden heikkenemiseen. Muun muassa Lääkäri Vilho Ahola3 korosti kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin merkitystä seksuaaliterveydelle. Tanskalaisen fysioterapeutti Helle Gerbiltin4 esityksessä käsiteltiin liikunnan merkitystä miehen erektiokyvylle. Esityksen keskeisenä sanomana oli, että säännöllinen liikunta on tehokas ja lääkkeetön tapa parantaa erektiotoimintoja. Jo neljä kertaa viikossa toistettu keskiraskas liikunta edistää erektiokykyä.
Sulkeutuuko ympyrä? Jo kauan tunnetut keskeiset terveyden edistämisessä huomioitavat asiat kuten tupakoimattomuus ja säännöllinen liikunta alkavat saada uutta, tuoretta painotusta nyt seksuaaliterveyden edistämisessä. Saisimmeko terveyden edistämiseen uutta puhtia kertomalla asiakkaille ja potilaille elintapamuutosten vaikutuksista seksuaaliterveyteen, kuten seksuaaliseen toimintakykyyn, kehonkuvaan ja ihmisen kokemukseen itsestään? Terveydenhuollon ammattilaisten on hyvä ottaa huomioon myös seksuaaliterveyden näkökulma motivoidessaan asiakkaita ja potilaita elämäntapamuutoksiin. Ohjatessamme esimerkiksi miestä, jolla on erektiohäiriö, lisäämään liikuntaa ja vähentämään tupakointia ehkäisemme samanaikaisesti mahdollisesti myös syöpää ja sydäninfarktia. Kaikki voittavat!
Kirjoittajat:
Maija-Riitta Jouhki ja Maarit Sinisaari-Eskelinen ovat kätilötyön lehtoreita Metropolia Ammattikorkeakoulussa.
Lähteitä
- Rantala M. 20.9.2018. Evolutional psychological aspects. Scientific programme NACS 20-23.9.2018.
- Liikunta. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Käypä hoito -johtoryhmän asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016. (viitattu 21.2.2019). Saatavilla Internetissa: www.kaypahoito.fi
- Ahola V. 22.9.2018. Sexology and lifestyle medicine – a multidisciplinary approach. Scientific programme NACS 20-23.9.2018.
- Gerbild H, Larsen CM, Graugaard C, Areskoug Josefsson K. 2018. Physical Activity to Improve Erectile Function: A Systematic Review of Intervention Studies. J Sex Med 2018, 6(2) 75-89.
Ei kommentteja