Hyppää pääsisaltöön
Sotemuotoilijat

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Sotemuotoilijat
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan palveluja ja rakenteita muotoilemassa
0

Futuristisia tulevaisuuskuvia terveydenhuollosta – osa 2/2

Mari Lehtori Virtanen · 1.11.2023
Adobe Firefly, generoitu promtilla human, cyborg, holograph and avatars discussing future healthcare; technology
Kuva: Adobe Firefly, generoitu promtilla human, cyborg, holograph and avatars discussing future healthcare; technology

Tulevaisuutta kuvaavat futuristiset pohdinnat ovat kuuluneet terveydenhuollon arkeen aina. Näyttääkin siltä, että tieteisfiktiiviset tulevaisuudennäkymät ovat osin jopa vaikuttaneet terveysteknologisten innovaatioiden valikoimaan. Näitä aikanaan futuristisia ja nykyään käytössä olevia ratkaisuja nostin esiin tämän tekstisarjan ensimmäisessä osassa, Tieteisfiktiivisiä pohdintoja terveydenhuollosta – osa ½. Tässä sarjan toisessa osassa keskityn futuristisiin tulevaisuuskuviin, joita olen ideoinut tekoälykielimalli ChatGPT:n1 avustuksella. Tekstin ohessa olevat kuvituskuvat olen generoinut Adoben Firefly (1 ja 2) ja NightCafe (3 ja 4) tekoälysovelluksilla. Generoinnissa käytetyt promptit eli kehotteet olen kirjannut kuvateksteihin. 

Täällä ajattomassa ulottuvuudessa ei tutkimuspöytiä peitetä karkein paperein eikä kohteeseen kosketa kylmin välinein tai muutenkaan. Me mittailemme loitompaa, käytämme hienovaraisia skannauksia ja yliääniteknologiaa, jota on tässä turha selittää. Tämä on todellinen etävastaanotto.  Minna Rytisalo (2023) teoksessa Jenny Hill.2 (Kuva 1.)

Futuristic image from healthcare where patients are not touched. Supersonic scanning technology has been used in examinations.

Kuva 1. Generoitu Minna Rytisalon (2023) tekstiin liittyvällä promtilla: Futuristic image from healthcare where patients are not touched. Supersonic scanning technology has been used in examinations.

Nanorobottien tekemät lääketieteelliset toimenpiteet 

Kuvittele mikroskooppisia robotteja, jotka navigoivat kehon läpi korjaten vaurioituneita soluja, elimiä ja kudoksia. Kehon eri rakenteisiin mahtuvat nanorobotit havaitsevat ja hoitavat sairauksia ennen kuin ne edes aiheuttavat potilaalle havaittavia oireita. Vaikka ajatus tuntuu tulevaisuudesta haetulta, verenkiertoon sujahtavia nanorobotteja kehitetään jo nyt. Niistä odotetaan apuja esimerkiksi lääkeaineiden kuljettamiseen veri-aivoesteen läpi Parkinson– ja Alzheimer-potilailla.3  

Vuonna 2200 terveydenhuolto on saavuttanut ennenäkemättömän tason edistyksellisyyttä ja yksilöllisyyttä, jossa potilaan kokemus ja hyvinvointi ovat keskiössä. Nanorobotiikka on arkipäivää, ja se toimii. Chat GPT (2023.)4 (Kuva 2.)

realistic image of nanorobots in blood vessel lumen; futuristic healthcare context; digital art.

Kuva 2. Generoitu promtilla: realistic image of nanorobots in blood vessel lumen; futuristic healthcare context; digital art.

Elinten tarveperustainen tulostaminen 

Tulevaisuudessa elinten tulostamien potilaan omista soluista on mahdollista. Biologisesti sopivien elinten tulostaminen poistaa yhteensopivuustutkimuksiin kuluvaa aikaa ja vähentää elinsiirtoihin liittyviä hylkimisreaktioita. Kudosten tulostaminen vähentää elinsiirtojonoissa odottavien potilaiden määrää ja lyhentää odotukseen kuluvaa aikaa. Vaikka tällä hetkellä kokonaisten elinten tulostaminen on futuristinen kuvitelma, 3D-tulostusta käytetään jo kudosscaffoldien eli kolmiulotteisten kudostukirakenteiden luomiseen5.  

Ihmiskehojen 3D-tulostaminen mahdollistaa elinten ja kudosten räätälöidyn valmistamisen, mikä merkitsee toivoa ja elämänlaadun paranemista potilaille, jotka ennen saattaisivat olla toivottomassa tilanteessa.  Chat GPT (2023.)6 

Planeetat saavuttava terveydenhuolto  

Tulevaisuudessa ihmiskunta laajentaa asutusta muihin ulottuvuuksiin, kuihin ja planeettoihin, joissa tarvitaan edistyneitä terveydenhuollon ratkaisuja, mukaan lukien itsehoitavat sairaalat ja lääketieteelliset laitteet. Vaikka kyseiset teknologiset ratkaisut odottavat vielä toteutumistaan, taivaankappaleiden kuten kuu ja Mars saavuttaminen on jo mahdollista.7 Ihmisen laajentaessa elinpiiriään myös terveydenhuollon tarpeet väistämättä laajenevat (kuva 3).

In the future, humanity will expand its settlements to other worlds, moons, and planets, where advanced healthcare solutions will be required, including self-sustaining hospitals and medical devices.

Kuva 3. Generoitu tekstikäännöspromptilla: In the future, humanity will expand its settlements to other worlds, moons, and planets, where advanced healthcare solutions will be required, including self-sustaining hospitals and medical devices.

Ihmisen ja koneen ominaisuuksia yhdistelevät kyborgit 

Yhdistämällä ihmisiä edistyneisiin robotiikka- tai tekoälykomponentteihin saadaan aikaan ihmisen ja koneen yhdistelmiä eli kyborgeja, joilla on ihmiseen nähden parannettuja kykyjä, kuten lisääntynyttä voimaa, älykkyyttä tai pidempi elinikä. Edistyneiden geenimuokkausteknologioiden avulla kyborgien kognitiivisia kykyjä voidaan edelleen parantaa esimerkiksi havaitsemisen, ajattelun, muistamisen ja prosessointinopeuden osalta. Fysiikkaa ja kognitiota vahvistamalla luodaan superihmisiä, joiden toimintakyky on huomattavasti parempi kuin tavallisten ihmisten. Filosofi ja tietokirjailija Maija-Riitta Ollila (2023)8 on juuri julkaissut kokonaisen kirjan tulevaisuuden ihmisen parannelluista ominaisuuksista.  

Aivokäyttöliittymät ja robottien tekemät neurokirurgiset toimenpiteet 

Aivokäyttöliittymät yhdistävät ihmisten aivotoimintoja ulkoisiin laitteisiin ja mahdollistavat aivoihin asennetun implantin välityksellä esimerkiksi näppäimistön ohjaamisen ajatusten voimalla9. Aivokäyttöliittymäimplantin asentamiseen liittyvän neurokirurgisen toimenpiteen tekee autonominen leikkausrobotti, joka itse asiassa on jo testikäytössä10. (Kuva 4.) 

Aivotietokoneliitännät eivät ainoastaan helpota nopeaa diagnoosia, vaan ne myös tukevat potilaiden psyykkistä hyvinvointia tarjoamalla virtuaalisia ympäristöjä rentoutumista ja palautumista varten. Chat GPT (2023.)11

Brain computer interface; memory disorder patient; neurosurgical procedure; realistic image

Kuva 4. Generoitu promptilla: brain computer interface; memory disorder patient; neurosurgical procedure; realistic image

Teknologinen kiihdytys haastaa terveydenhuollon toimijoiden osaamista 

Kuten edellisen osan tieteisfiktiivisistä pohdinnoista ja tämän tekstin futuristisista tulevaisuuskuvista voimme päätellä, teknologian nopea kehitys on haastanut ja tulee edelleen haastamaan myös terveydenhuollon henkilöstön osaamista. 

Tällä hetkellä terveydenhuollon henkilöstön tulee nykyteknologioiden lisäksi hallita esimerkiksi erittäin nopeasti kehittyvän tekoälyn perusteita.12 Uusien digitaalisten ratkaisujen käyttöönotolle13 on ensiarvoisen tärkeää, että osaaminen on ajan tasalla ja että kunkin aikakauden teknologisia innovaatioita osataan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. 

Henkilöstön osaamisen kehittämiseksi onkin esitetty ja hyödynnettykin monenlaisia tapoja, kuten  

  • viimeisimpien teknologiatrendien aktiivista seuraamista 
  • skenaariotyöskentelyä ja tulevaisuusajattelua (ks. esim. Sitra, Tulevaisuustaajuus)
  • digiosaavien mentorien hyödyntämistä erilaisissa työelämäyhteyksissä
  • koulutuksen kohdentamista uudenlaisiin työrooleihin14,15 
  • ja uudenlaisten digitaalisten perehdytys-, opetus- ja oppimismenetelmien hyödyntämistä.16,17,18,19

Lisäksi huomionarvoista on, että teknologian hyödyntäminen terveydenhuollossa ei edelleenkään ole vain digitaalisten työkalujen käyttämistä. Uusien teknologioiden onnistunut käyttöönotto edellyttää laajaa kulttuurin muutosta, jossa teknologia nähdään yhtenä mahdollisuutena parantaa hoidon laatua ja vaikuttavuutta20,21. 

Huomioitavaa 

Tässä tekstissä esitetyt terveydenhuollon futuristiset visiot ovat kuvitteellisia, eivätkä tällä hetkellä perustu tutkittuun tietoon, paitsi lähdemerkinnöin merkityin osin. Esitetyt kuvaukset ovat fiktiivisiä eivätkä siis kuvaa terveydenhuollon nykytilannetta. Innoitusta tekstin sisältöön olen saanut tekoälykielimalli Chat GPT:ltä, joka on toiminut oivallisena tukiälynä tulevaisuutta hahmotellessani.  

Kaiken kaikkiaan tulevaisuuden terveydenhuolto tuo mukanaan sekä suuria mahdollisuuksia että haasteita. Entistä edistyneemmät teknologiset innovaatiot voivat parantaa terveydenhuollon saatavuutta ja hoitojen tehokkuutta, lisätä potilasturvallisuutta ja vähentää jopa virheiden määrää. Kehityksen kelkassa on kuitenkin tärkeää varmistaa, että nopeutuvat teknologiset kehitysaskeleet ovat ihmislähtöisiä, turvallisia ja eettisesti hyväksyttäviä. 

Kaikesta innostavuudestaan huolimatta edellisten utopioiden toteutumismahdollisuuksista ei tässä hetkessä voi varmasti tietää. Se jää nähtäväksi.   

Kirjoittaja 

Mari Virtanen on terveystieteilijä, yliopettaja (TtT) ja tutkintovastaava tutkinto-ohjelmassa Digitaalisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kliininen asiantuntija (YAMK). Hän on kiinnostunut sotepalvelujen innovatiivisesta kehittämisestä, hyvinvointialueiden digitalisaatiosta, uusien palveluratkaisujen muotoilusta ja digitaalisen potilasohjauksen rajattomista mahdollisuuksista. Näiden teemojen parissa hän opettaa ja tekee laajasti tutkimusta ja kehittämistyötä.        

Lähteet  

1 ChatGPT (openai.com). (2023.)

2 Rytisalo, M. (2023). Jenny Hill. WSOY. Helsinki.

3 Futurism. (2023.) A Swarm Of Nanobots In Your Bloodstream: The Future Of Medicine. Tomorrow Bio 30.6.2023.

4 ChatGPT (openai.com). (2023.) Viitattu 2.10.2023.

5 Chung, JJ., Im, H., Kim, SH. et al. (2020.) Toward Biomimetic Scaffolds for Tissue Engineering: 3D Printing Techniques in Regenerative Medicine. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 8:586406.

6 ChatGPT (openai.com). (2023.) Viitattu 2.10.2023.

7 Spacex. Human Spaceflight.

8 Ollila, M-R. (2023.) Tulevaisuuden paranneltu ihminen. Otava.

10 Kailio, A. (2023.) Elon Musk saa aloittaa aivosirujensa ihmiskoehenkilöiden etsimisen. TiVi, Tulevaisuuden tekniikat. 20.9.2023.

10 Wattles, J. (2022.) Elon Musk’s Neuralink shows brain implant prototype and robotic surgeon during recruiting event. CNN Business, 1.12.2022.

11 ChatGPT (openai.com). (2023.) Viitattu 2.10.2023.

12 Spatharou, A., Hieronimus, S. & Jenkins, J. (2020.) Transforming healthcare with AI: The impact on the workforce and organizations. McKinsey & Company, 10.3.2020.

13 Alén, M. (2021.) Uuden tietojärjestelmän onnistuneen käyttöönoton periaatteet: tutkimuksellinen kehittämistyö digitaalisessa terveyspalveluyksikössä. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

14 Virtanen, M. (2022.) Digikliininen asiantuntija sotemuotoilijana. Sotemuotoilijat-blogi, 20.12.2022.

15 Thomas, TW., Seifert, PC., Joyner, J.C. et. al. (2016.) Registered Nurses Leading Innovative Changes. OJIN: The Online Journal of Issues in Nursing, 21(3), Manuscript 3.

16 Healthcare Business Today. Editorial Team. (2020. ) The Use Of Technology In Healthcare Education And Training. 23.10.2020.

17 Hongisto, K. (2020.) Ubiikin 360° oppimisympäristön tekninen ja pedagoginen käytettävyys bioanalytiikan opinnoissa. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

18 Reinikkala, T. (2022.) Digitaalisen koulutuskokonaisuuden kehittäminen kliinisen mikrobiologian päivystyslaboratorioon. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

19 Pehkonen, S. (2023.) Magneettikuvantamisen perehdytyksen kehittäminen oppimispelin avulla. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

20 Spatharou, A., Hieronimus, S. & Jenkins, J. (2020.) Transforming healthcare with AI: The impact on the workforce and organizations. McKinsey & Company, 10.3.2020.

21 Alén M. (2021.) Uuden tietojärjestelmän onnistuneen käyttöönoton periaatteet: tutkimuksellinen kehittämistyö digitaalisessa terveyspalveluyksikössä. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu. 

digitalisaatioosaaminensotemuotoilijattekoälyterveydenhuoltotieteisfiktiotulevaisuusajattelu

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • https://pixexid.com/image/bionic-arm-subject-cybernetic-fusion-metallic-sheen-human-touch-c9rcivxj
      Tieteisfiktiivisiä pohdintoja terveydenhuollosta – osa 1/2
      11.10.2023
    • Terveydenhuollon henkilö tarkastelee potilastietoja virtuaalitodellisuudessa.
      Sotemuotoilijat-blogi tulevaisuutta luotaamassa
      17.8.2023
    • Using social media network communication with emoji and icons.
      Sotemuotoilijat-blogin ensimmäinen vuosi
      1.6.2023

    Mari Virtanen

    on yliopettaja ja toimii tutkintovastaavana tutkinto-ohjelmassa digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kliininen asiantuntija (YAMK). Hän on terveystieteilijä (TtT), opettaja ja tutkija. Virtasen tutkimus- ja kehittämisintressit keskittyvät laajasti sote-alan palveluratkaisujen innovatiiviseen kehittämiseen, digitalisaatioon ja uusien palveluiden muotoiluun. Hän toimii avoimen jakamisen ja ketterien kokeilujen periaatteella, julkaisee runsaasti sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja toimii aktiivisesti sosiaalisen median kanavissa nimellä Mari Lehtori Virtanen.

    Tietoa blogista

    Sotemuotoilijat-blogi pohtii terveydenhuollon palveluja ja palvelurakenteita nyt ja tulevaisuudessa. Se kehittää, tutkii ja testaa uudenlaisia mahdollisuuksia ja tuo esiin innovatiivisia ratkaisuja. Bloggaajat ovat ammattikorkeakoulun henkilöstöä ja alan nykyisiä ja tulevia asiantuntijoita.

    Toimituskunta

    • Mari Virtanen, päätoimittaja, yliopettaja TtT, terveysalan digitalisaatio
    • Aino Vuorijärvi, yliopettaja FT, suomen kieli ja viestintä
    • Salla Kivelä, yliopettaja TtT, tutkimus ja kehittäminen

    Sähköpostiosoitteet:


    Sotemuotoilijat- blogin tekstit käsitellään toimituskunnassa ennen niiden julkaisua. Toimituskunta on toiminut blogin perustamisesta alkaen (15.8.22).

    Haluatko julkaista Sotemuotoilijoissa? Lue kirjoittajaohjeet Drivessä ja ota yhteyttä toimituskuntaan

    Uusimmat jutut

    • Adobe Firefly, generoitu promtilla human, cyborg, holograph and avatars discussing future healthcare; technology

      Futuristisia tulevaisuuskuvia terveydenhuollosta – osa 2/2

      1.11.2023
    • https://pixexid.com/image/bionic-arm-subject-cybernetic-fusion-metallic-sheen-human-touch-c9rcivxj

      Tieteisfiktiivisiä pohdintoja terveydenhuollosta – osa 1/2

      11.10.2023
    • Esimerkkinäkymä Seppo.io-alustalle kehitetystä perehdytyspelistä.

      Pelaamalla magneettikuvantamisen taitajaksi

      11.9.2023

    Arkisto

    • ▼2023 (13)
      • ▼ marraskuu (1)
        • Futuristisia tulevaisuuskuvia terveydenhuollosta – osa 2/2
      • ▼ lokakuu (1)
        • Tieteisfiktiivisiä pohdintoja terveydenhuollosta – osa 1/2
      • ▼ syyskuu (1)
        • Pelaamalla magneettikuvantamisen taitajaksi
      • ▼ elokuu (1)
        • Sotemuotoilijat-blogi tulevaisuutta luotaamassa
      • ▼ kesäkuu (1)
        • Sotemuotoilijat-blogin ensimmäinen vuosi
      • ▼ toukokuu (3)
        • Terveydenhuoltoa haastava häiriökysyntä
        • Kohti ikäystävällistä työelämää
        • Uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja vahvistamaan näytteenoton perehdyttämistä
      • ▼ huhtikuu (2)
        • Miten vahvistaa monialaista yhteistyöosaamista sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa?
          Matkalla monialaisuuteen 2/2
        • Mihin monialaisuutta tarvitaan, ja mitä sen toteutuminen edellyttää?
          Matkalla monialaisuuteen 1/2
      • ▼ maaliskuu (2)
        • Suun terveydenhuollon etäpalvelujen potentiaali esiin
        • Hyvinvointialueiden digitalisaatio – pakko vai mahdollisuus?
      • ▼ helmikuu (1)
        • Opiskelijoiden kanssa kohti HyMy-kylän etävastaanottopalveluja
    • ►2022 (6)
      • ► joulukuu (1)
        • Digikliininen asiantuntija sotemuotoilijana
      • ► marraskuu (1)
        • Kuvataiteen vaikutuksia terveydenhuollon odotustiloissa – kokemuksia HyMy-kylästä
      • ► lokakuu (1)
        • Hyvät tieteelliset käytänteet opinnäytteen perustana
      • ► syyskuu (1)
        • Suun terveyden palvelut osaksi kuntouttavaa työtoimintaa
      • ► elokuu (2)
        • Työelämälähtöistä tutkimus- ja kehittämisosaamista toteuttamaan
        • Sotemuotoilija tulevaisuuden palveluja kehittämässä

    Avainsanat

    aluekehitys bioanalytiikka digikliininen digikliininen osaaminen digikliiniset digitalisaatio etäohjaus etäpalvelu etävastaanotto HyMy-kylä ikäystävällinen organisaatio innovaatio innovaatio-osaaminen kliininen asiantuntija kliininen asiantuntija digitaalisissa toimintaympäristöissä kuvataide monialainen yhteistyöosaaminen näyttöön perustuvat toiminta NPT oppimispeli palvelumuotoilu preanalytiikka robottiavusteinen kirurgia sensoriteknologia sosiaali- ja terveysala sotealan innovaatiot sotemuotoilijat sotemuotoilu soteuudistus suun terveys systeeminen ratkaisu tekoäly terveydenhuolto tieteisfiktio TK-osaaminen TKI tulevaisuusajattelu tutkimuksellinen kehittäminen tutkimusetiikka vaikuttavuuden arviointi virtuaalilaboratoriot visuaalinen taide yamk yhdessä oppiminen yhteisöllinen kehittäminen

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste