Hyppää pääsisaltöön
Sotemuotoilijat

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Sotemuotoilijat
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan palveluja ja rakenteita muotoilemassa

Hyvinvointialueiden digitalisaatio – pakko vai mahdollisuus?

Mari Virtanen · 1.3.2023
Health Insurance Concept,hand arranging wood block stacking with icon healthcare medical.
Kuva: iStockphoto.com

Vuoden 2023 alussa toimintansa aloittaneiden hyvinvointialueiden ympärillä käydään vilkasta keskustelua. Toteutetun rakenneuudistuksen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen lakisääteisten tehtävien järjestämisvastuuta on siirretty noin 300 kunnalta 21 hyvinvointialueelle. (soteuudistus.fi.) Yksi paljon puhuttava osa uudistusta ovat digitaaliset palveluratkaisut, niiden alueellinen kehittäminen ja toteuttaminen.  

Samaan aikaan suuren soteuudistuksen kanssa terveydenhuollon toimintakenttää haastavat väestön ikääntyminen, henkilöstön väheneminen ja kustannusten nousu. Palvelujen takaamisen, tasa-arvoisen ja oikea-aikaisen saatavuuden turvaamisen osalta yksi keskeinen tekijä on se, että alueilla löydetään oikeat tekijät ja tarkoitukseen soveltuvat palveluratkaisut. Jos esimerkiksi perusterveydenhuoltoon ei löydy riittävästi henkilöstöä, palvelujen saatavuus vaikeutuu ja ihmiset päätyvät hoitopoluillaan vääriin paikkoihin, esimerkiksi kuormittamaan erikoissairaanhoitoa perustason terveysongelmien vuoksi. Perusteltua on kohdentaa kehittämisen painopistettä juuri perusterveydenhuollon palvelujen suuntaan, osana tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa. 

Hyvinvointialueiden haasteita 

Tällä hetkellä terveydenhuollon keskeisimpiä haasteita ovat  

  • sotealan henkilöstön riittävyys ja saatavuus (STM 2023)  
  • väestön ikääntymiseen liittyvä palvelutarpeen lisääntyminen 
  • syntyvyyden lasku ja huoltosuhteen muutokset 
  • terveyserojen ja tiettyjen sairauksien lisääntyminen 
  • sosiaalisen tuen tarpeen lisääntyminen 
  • palvelujen tasa-arvoinen saatavuus ja  
  • palvelujen laadun ja turvallisuuden korkean tason säilyttäminen. 

Koska haasteita on paljon, keskityn tässä julkaisussa digitalisaation tarjoamiin ratkaisumahdollisuuksiin.  

Hyvinvointialueiden digitalisaatio 

Hyvinvointialueiden digitaalista palvelutarjontaa kehitetään ja laajennetaan kaikilla alueilla, vaikka alueiden välillä onkin paljon eroja. Hyvinvointialueet tarvitsevat digitalisaatiota monilla eri osa-alueilla, jotta ne voivat tarjota parempia ja tehokkaampia palveluja kansalaisille ja samalla kehittää omaa toimintaansa. Monilla alueilla digitalisaatio nähdään palvelujen laadun ja tasa-arvoisen saatavuuden edellytyksenä (Satasote 2022; Kosonen 2022).  

Satasoten Kirsi Varhilan mukaan hyvinvointialueiden digitalisaatiohaasteiden parissa pärjätään ketterien kokeilujen ja avoimen uudistumismielen avulla (Satasote 2022). Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi tietojärjestelmien, verkkosivustojen, mobiilisovellusten, pilvipalvelujen, tekoälyn ja analytiikan vahvempaa hyödyntämistä. Teknologisten ratkaisujen lisäksi tarvitaan avointa toimintakulttuuria, innovatiivisia ajattelu- ja toimintatapoja ja kehittämisresurssia. 

Tärkeitä sotealan digitaalisia kehittämisalueita tällä hetkellä ovat esimerkiksi: 

  • sähköiset terveyspalvelut: etävastaanotot ja etädiagnostiikka  
  • sähköiset reseptit ja reseptien uusiminen 
  • potilastietojen kansalliset arkistot ja tietojärjestelmien yhteensopivuus 
  • tietoturva ja tietosuoja 
  • tekoäly ja palvelurobotiikka 
  • IoT eli esineiden internetiin yhdistämisen ratkaisut esimerkiksi sensoreiden avulla  
  • palvelumuotoilu ja käyttäjälähtöinen kehittäminen ja  
  • digitaalisen transformaation ja muutoksen johtaminen. 

Sähköisiin asiointiin ja digitaalisiin palveluihin liittyy edelleen haasteita ja esteitä sekä henkilöstön että asiakkaiden osalta. Näiden ratkaisemiseksi on julkaistu valtakunnallisia strategioita ja tiekarttoja (STM 2023; Suomen kestävän kasvun ohjelma). Uunituoreessa STM:n (2023) henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden tiekartassa on nostettu esiin  

  • digitaaliset ratkaisut ja niiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen liittyvä osaaminen 
  • sotehenkilöstön koulutusten sisältöjen kehittäminen ja riittävät koulutusmäärät 
  • työn organisoimisen uudistaminen 
  • teknologisten ratkaisujen nykyistä monipuolisempi hyödyntäminen ja  
  • työssä jaksamisen parantaminen.  

Tiekartan visiona on “hyvinvoiva ja osaava ammattilainen oikeassa paikassa oikealla osaamisella”.  

Hyvinvointialueiden digiosaavat asiantuntijat 

Teknologisen kehityksen pyörteissä on tunnistettu, että kliinisen asiantuntijaosaamisen lisäksi käytännön kehittämistyössä tarvitaan myös digitaalisen transformaation ymmärtäjiä, visionäärisiä osaajia, jotka auttavat muuttamaan ja jalkauttamaan organisaatioiden strategisia digitalisaatiopyrkimyksiä. Tärkeää on, että hyvinvointialueilla yhdistyvät teknologinen tietämys ja sosiaali- ja terveysalan kliiniset erityispiirteet. Tässä työssä tarvittava osaaminen koostuu useista eri taidoista ja tietämyksen alueista, kuten mm.: 

  • teknologiaosaaminen ja digikyvykkyys 
  • eettinen osaaminen  
  • tietoturvan ja tietosuojan osaaminen 
  • asiakaslähtöisten palvelujen kehittämisosaaminen  
  • tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaaminen  
  • vastuullinen ennakointiosaaminen 
  • muutosjohtamisen ja toimintakulttuurin uudistamisosaaminen ja 
  • vuorovaikutus- ja viestintäosaaminen. 

Kliinistä asiantuntijuutta ja digitalisaatio-osaamista yhdistämällä muodostuu digikliinistä osaamista, josta voit lukea lisää Digikliininen asiantuntija sotemuotoilijana- julkaisusta (2022) ja esimerkiksi Metropolia Ammattikorkeakoulun Kliininen asiantuntija, digitaalisten palvelujen asiantuntija (ylempi AMK)- sivuilta.  

YAMK-opiskelijat työelämän digitaalisten ratkaisujen kehittäjinä  

Työelämän toimintojen kehittämisen näkökulmasta uusien ratkaisujen innovointi ja ketterien kokeilujen tekeminen on tärkeää. Yhtenä voimavarana ja resurssina hyödynnetään ja voitaisiin enenevissä määrissä hyödyntää myös kliinistä asiantuntijuutta omaavia korkeakouluopiskelijoita. Metropolia Ammattikorkeakoulun YAMK-tutkinnossa he ovat jo vuosia tätä kehittämistyötä tehneet ja saaneet merkittävän määrän alueellisia vaikutuksia kohdeorganisaatioidensa digitaalisiin toimintoihin.  

Kliininen asiantuntijuus, digitaalisten palvelujen asiantuntija (ylempi AMK) -tutkinnosta (opintopolku.fi) valmistuu vuosittain kymmeniä työelämää uudistavia opinnäytetöitä, joista muutamiin voit tutustua tässä.  

  • Nousiainen, V. 2019. Digihoitopolun asiakaskokemuskyselyn suunnitteluperiaatteet: Mitraaliläppäpotilaan digihoitopolku. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.   
  • Hongisto, K. 2020. Ubiikin 360° oppimisympäristön tekninen ja pedagoginen käytettävyys bioanalytiikan opinnoissa. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.  
  • Varteva, S. 2020. Lapsen valmistaminen MRI tutkimuksiin pelillisen 360°- ohjaussovelluksen avulla. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.   
  • Alen M. 2021. Uuden tietojärjestelmän onnistuneen käyttöönoton periaatteet: tutkimuksellinen kehittämistyö digitaalisessa terveyspalveluyksikössä. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.    
  • Ekholm J. 2021. Lasta odottavalle perheelle suunnatut digitaaliset palvelut: Systemoitu kirjallisuuskatsaus. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.   
  • Park T. 2022. Terveyskylän Naistalon mobiilikäytettävyystestaus ja käyttäjäkokemuksen arviointi. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.   
  • Reinikkala, T. 2022. Digitaalisen koulutuskokonaisuuden kehittäminen kliinisen mikrobiologian päivystyslaboratorioon. YAMK-opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.   

Lisää ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä löydät Theseuksesta (Theseus.fi).  

Pakko vai mahdollisuus? 

Yksi näkökulma digitalisaation laajempaan hyödyntämiseen on pakko, jonka edessä monista syistä näytämme olevan. Terveydenhuollon kantokyvyn, palvelujen saavutettavuuden ja henkilökunnan riittävyyden osalta teknologioiden hyödyntäminen on väistämätöntä esimerkiksi tehokkuuden, tuottavuuden ja tulevaisuuden kilpailukyvyn näkökulmista. Hyvinvointialueiden ratkaistavissa ovat esimerkiksi tulevaisuuden vaikuttavat, saatavat ja tasa-arvioiset lähipalvelut. Vaikka digitaalisten ratkaisujen kehittäminen on siirtynyt soteuudistuksen myötä hyvinvointialueiden vastuulle, paljon kehittämistä tehdään edelleen julkisilla varoilla. Mahdollista on, että alueellisesti kehitetyt innovaatiot ja vaikuttavimmat ratkaisut päätyvät aikanaan kaikkien kansalaisten käyttöön. 

Digitaalisten palveluratkaisujen avulla voidaan tuottaa lisäarvoa asiakkaille, parantaa asiakaskokemusta, tyytyväisyyttä ja laatua. Vaihtoehtoisesti voidaan puhua myös potilaista ja potilaskokemuksesta. Suuri mahdollisuus liittyy ennaltaehkäisevien eli preventiivisen terveydenhuollon digitaalisten toimintojen kehittämiseen. 

Lähteet 

Punkari, P. 2023. Suomen suurimmalla hyvinvointialueella kovat säästöt edessä – kolmen vuoden ajan kuluja pitäisi leikata 20 miljoonan euron edestä joka vuosi. Yle Uutiset. 

Kosonen, S. 2022. Hyvinvointialueet tarvitsevat digityökaluja. Lääkärilehti.  

Satasote. 2022 Sote ja digitalisaatio – Uhka ja mahdollisuus. Satakunnan hyvinvointialue.  

Soteuudistus.fi 

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelma 

STM 2023. Tiekartta 2022–2027: Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaaminen. Helsinki. 

Suomen kestävän kasvun ohjelma 

digikliininen osaaminendigikliiniset asiantuntijatdigitalisaatiosotemuotoilijatsotemuotoilusoteuudistusTKItutkimuksellinen kehittäminenyamk

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Using social media network communication with emoji and icons.
      Sotemuotoilijat-blogin ensimmäinen vuosi
      1.6.2023
    • Suun terveydenhuollon etäpalvelujen toteuttamista.
      Suun terveydenhuollon etäpalvelujen potentiaali esiin
      16.3.2023
    • Doctor Presenting Value-Based Healthcare Model
      Terveydenhuoltoa haastava häiriökysyntä
      29.5.2023

    Mari Virtanen

    on yliopettaja ja toimii tutkintovastaavana tutkinto-ohjelmassa digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kliininen asiantuntija (YAMK). Hän on terveystieteilijä (TtT), opettaja ja tutkija. Virtasen tutkimus- ja kehittämisintressit keskittyvät laajasti sote-alan palveluratkaisujen innovatiiviseen kehittämiseen, digitalisaatioon ja uusien palveluiden muotoiluun. Hän toimii avoimen jakamisen ja ketterien kokeilujen periaatteella, julkaisee runsaasti sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja toimii aktiivisesti sosiaalisen median kanavissa nimellä Mari Lehtori Virtanen.

    Tietoa blogista

    Sotemuotoilijat-blogi pohtii terveydenhuollon palveluja ja palvelurakenteita nyt ja tulevaisuudessa. Se kehittää, tutkii ja testaa uudenlaisia mahdollisuuksia ja tuo esiin innovatiivisia ratkaisuja. Bloggaajat ovat ammattikorkeakoulun henkilöstöä ja alan nykyisiä ja tulevia asiantuntijoita.

    Toimituskunta

    • Mari Virtanen, päätoimittaja, yliopettaja TtT, terveysalan digitalisaatio
    • Aino Vuorijärvi, yliopettaja FT, suomen kieli ja viestintä
    • Salla Kivelä, yliopettaja TtT, tutkimus ja kehittäminen

    Sähköpostiosoitteet:


    Sotemuotoilijat- blogin tekstit käsitellään toimituskunnassa ennen niiden julkaisua. Toimituskunta on toiminut blogin perustamisesta alkaen (15.8.22).

    Haluatko julkaista Sotemuotoilijoissa? Lue kirjoittajaohjeet Drivessä ja ota yhteyttä toimituskuntaan

    Uusimmat jutut

    • Esimerkkinäkymä Seppo.io-alustalle kehitetystä perehdytyspelistä.

      Pelaamalla magneettikuvantamisen taitajaksi

      11.9.2023
    • Terveydenhuollon henkilö tarkastelee potilastietoja virtuaalitodellisuudessa.

      Sotemuotoilijat-blogi tulevaisuutta luotaamassa

      17.8.2023
    • Using social media network communication with emoji and icons.

      Sotemuotoilijat-blogin ensimmäinen vuosi

      1.6.2023

    Arkisto

    • ▼2023 (11)
      • ▼ syyskuu (1)
        • Pelaamalla magneettikuvantamisen taitajaksi
      • ▼ elokuu (1)
        • Sotemuotoilijat-blogi tulevaisuutta luotaamassa
      • ▼ kesäkuu (1)
        • Sotemuotoilijat-blogin ensimmäinen vuosi
      • ▼ toukokuu (3)
        • Terveydenhuoltoa haastava häiriökysyntä
        • Kohti ikäystävällistä työelämää
        • Uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja vahvistamaan näytteenoton perehdyttämistä
      • ▼ huhtikuu (2)
        • Miten vahvistaa monialaista yhteistyöosaamista sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa?
          Matkalla monialaisuuteen 2/2
        • Mihin monialaisuutta tarvitaan, ja mitä sen toteutuminen edellyttää?
          Matkalla monialaisuuteen 1/2
      • ▼ maaliskuu (2)
        • Suun terveydenhuollon etäpalvelujen potentiaali esiin
        • Hyvinvointialueiden digitalisaatio – pakko vai mahdollisuus?
      • ▼ helmikuu (1)
        • Opiskelijoiden kanssa kohti HyMy-kylän etävastaanottopalveluja
    • ►2022 (6)
      • ► joulukuu (1)
        • Digikliininen asiantuntija sotemuotoilijana
      • ► marraskuu (1)
        • Kuvataiteen vaikutuksia terveydenhuollon odotustiloissa – kokemuksia HyMy-kylästä
      • ► lokakuu (1)
        • Hyvät tieteelliset käytänteet opinnäytteen perustana
      • ► syyskuu (1)
        • Suun terveyden palvelut osaksi kuntouttavaa työtoimintaa
      • ► elokuu (2)
        • Työelämälähtöistä tutkimus- ja kehittämisosaamista toteuttamaan
        • Sotemuotoilija tulevaisuuden palveluja kehittämässä

    Avainsanat

    360-ympäristöt digikliiniset digitaaliset perehdytysympäristöt digitalisaatio etäpalvelu etävastaanotto häiriökysyntä HyMy-kylä innovaatioprojekti kliininen asiantuntija kliininen asiantuntija digitaalisissa toimintaympäristöissä kompleksinen ilmiö kulttuurihyvinvointi kuntouttava työtoiminta Metropolia Ammattikorkeakoulu monialaisuuden edellytykset moniammatillinen koulutus näyttöön perustuva toiminta NPT organisaatio Osaaminen 2035 osaamisedellytykset osaamisvaatimukset palvelujen kehittäminen palvelumuotoilu pelillisyys perehdytys ratkaisemisen taidot robotiikka röntgenhoitajan osaaminen sosiaali- ja terveysala sosiaali- ja terveysalan koulutus sote sotemuotoilijat sotemuotoilu suun terveydenhuolto terveydenhuolto tiimiharjoittelu TK-osaaminen TKI tutkimuksellinen kehittäminen tutkimus- ja kehittämisosaaminen tutkimus- ja kehittämistoiminta työ yamk

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste