SIMHE- (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland) palveluilla edistetään korkeasti koulutettujen osaamisen tunnistamisen kautta heidän ohjautumistaan tarkoituksenmukaisille koulutus-ja urapoluille. Blogin pääotsikko Monta muuttujaa kuvannee aiheen monisyisyyttä ja monipuolisuutta. Kenties tämän voisi ajatella myös sanaleikkinä: viime aikoinahan meille on saapunut monta muuttajaa.
Sanaparin ”monta muuttujaa” etymologinen perusta on mahdollista jäljittää matematiikkaan, jossa puhutaan mm. monen muuttujan funktioista. Blogin artikkeleissa matematiikka ei ole kuitenkaan vielä ollut juurikaan esillä, mutta nyt asiaa hiukan korjataan.
Matematiikka on maailmankieli
Yksi osa SIMHE-palveluita on aiemmista opinnoista ja työelämästä hankitun osaamisen tunnistaminen, joka auttaa ohjaamaan opiskelijaa eteenpäin hänelle sopivaan täydentävään koulutukseen. Eri maista tulleiden ihmisten monenlaiset koulutus- ja ammattitaustat, unohtamatta kielimuureja ja kulttuurieroja, tuovat luonnollisesti mukanaan monenlaisia haasteita. Osaamista tunnistettaessa on helpointa keskittyä ainakin aluksi niihin asioihin, jotka ovat kaikkialla maailmassa samanlaisia ja joita tarvitaan hyvin monilla eri koulutusaloilla.
Parhaita esimerkkejä tällaisista universaaleista aloista on matematiikka, joka on keskeinen osa tekniikan alan korkeakoulutusta kaikkialla maailmassa, ja jossa käytetty symbolikieli pysyy pääosin samana, vaikka puhuttu kieli muuttuu eri maahan tai eri alueelle siirryttäessä. Matematiikka valittiinkin osaksi ensimmäistä SIMHEssä toteutettua osaamisen tunnistamisen pilottia.
Kielimuurien ja raskaan käännöstyön välttämiseksi päätettiin tässä vaiheessa välttää monimutkaista sanallista kuvausta vaativia soveltavia tehtäviä ja pysytellä pääosin sentyyppisissä tehtävissä, joiden kuvaamiseen riittää matematiikan symbolikieli ja lyhyet luonnollisen kielen ilmaisut kuten ”sievennä lauseke” tai ”ratkaise yhtälö”. Insinöörin työn kannalta oleellisinta soveltavaa osaamista tämä lähestymistapa ei valitettavasti paljonkaan mittaa, mutta tätä puolta selvitettiin testin muissa osissa.
Valmentavia opintoja
Jo vuosien ajan ennen SIMHEn perustamista Metropoliassa on järjestetty maahanmuuttajataustaisille ammattikorkeakouluopintoihin valmentavia opintoja, joissa kehitetään mm. kielellisiä ja matemaattisia valmiuksia sekä digitaalista osaamista vastaamaan korkeakouluopintojen vaatimuksia. Matemaattisten aineiden opinnoissa tavoitteeksi on asetettu ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen valintakokeeseen valmentautuminen.
Syksyllä 2016 SIMHEn puitteissa laadittuja tehtäväsarjoja alettiin käyttää myös valmentavassa koulutuksessa. Tehtävien aihepiirejä kuitenkin laajennettiin myös soveltaviin tehtäviin ja lisäksi opiskelijat ohjattiin tekemään niitä digitaalisella oppimisalustalla, kun SIMHEn ensimmäinen testi päätettiin teknisten ongelmien välttämiseksi tehdä vanhanaikaisella tavalla paperilla.

Näkymä oppimisalustalta. Automaattisesti arvioitava tehtävä on laadittu Moodlen STACK-liitännäistä käyttäen.
Valmentavaan koulutukseen tänä lukuvuonna osallistunut parikymmeninen opiskelijajoukko on taustakoulutukseltaan melko homogeeninen. Korkeakoulututkinto on vain muutamalla, useimmilla korkein suoritettu tutkinto on toisen asteen tutkinto. Ikäjakaumasta mainittakoon, että keskimäärin opiskelijat ovat noin 30-vuotiaita, mutta joukossa on niin kaksikymppisiä kuin lähes nelikymppisiäkin.
Muistin virkistäminen on joskus tarpeen
Vaikka matematiikkaa olisi joskus osannutkin, niin pitkä aika ilman peruslaskutoimituksia hankalamman matematiikan pohtimista saa asiat helposti unohtumaan. Tämä on todettu myös aiemmin hankitun osaamisen arvioinnissa ja valmentavissa opinnoissa. Ensimmäisessä osaamista mittaavassa testissä useimpien testimenestys oli matematiikan osalta melko heikkoa, mutta testin yhteydessä kerätyssä palautteessa tuli useaan kertaan esille ajatus, että lyhyen kertauksen jälkeen he varmasti menestyisivät testissä paljon paremmin, sillä he ovat osanneet asiat joskus, mutta eivät enää muista yksityiskohtia. Tätä tukevat myös muutamat testin aikana osallistujilta saadut suulliset kommentit.
Lohdullista tässä tilanteessa on se, että hyvin lyhyt kertaus ja muistin virkistäminen riittää usein palauttamaan aiemmin opitut asiat mieleen. Tämä varmasti pätee muuhunkin kuin matematiikkaan, mikä on syytä huomioida pohdittaessa menetelmiä aiemmin hankitun osaamisen mittaamiseen.
Tämän jutun toisena kirjoittajana toimi valmentavia opintoja vetävä matematiikan lehtori Birgitta Nenonen-Andersson.
Ei kommentteja