Vaikka vuosi on lähtenyt jo kovaa vauhtia eteenpäin, palataan hetkeksi vuoden 2022 marraskuuhun eli ISPO-messujen pariin!
Mikä sitten on ISPO?
ISPO, eli maailman suurimmat talviurheiluvälinemessut yrityksille. Siellä kävimme pienen opiskelijaporukan kanssa osana Kansainvälinen messukäytäntö vaatetusalalla-kurssia 28.-30.11.2022. Tapahtuman suuruusluokkaa ei voi korostaa: vuonna 2022 ISPO:ssa oli 1,700 kansainvälistä esittelijää ja /tai brändiä ja 40,000 messukävijää 117 maasta. Näytteilleasettajat koostuivat urheiluvaatebrändeistä, tekstiilimateriaali- ja lisäosavalmistajista sekä urheiluvälinevalmistajista. Messuilla oli myös ompelukoneita, lumilautoja, mitaleita, lumikenkiä, potkukelkkoja sekä paljon muuta talviurheiluun liittyvää välineistöä yrityksille. Kurssin puolesta olimme toki enemmän vaatetusalaa koskevien yritysten perässä, vaikka vierailimme toki parhaamme mukana myös muiden yritysten pisteillä.
Tapahtuma oli kurssin vetäjän mukaan paljon pienempi mitä ennen pandemiaa, mutta suuruusluokka oli oikein sopiva tällaiselle aivan ensikertalaiselle kansainvälisten messujen suhteen.
Vastaavia messuja järjestetään ympäri maailmaa vähän eri painotuksilla; esimerkiksi Pariisissa on miesten ja naisten muotiin sekä muotitekstiileihin keskittyvä Première Vision, Shanghaissa alusvaatteisiin sekä uimapukuihin liittyvä Interfiliere ja Bhilwarassa Yarn India Expo, jossa vaatevalmistajat ja materiaaliostajat voivat tehdä lanka- ja tekstiilihankintoja. Kansainvälinen messukäytäntö vaatetusalalla-kurssilla ollaan vuosien aikana käyty lähinnä Euroopassa olevilla messuilla sijaintien vuoksi.

Jokainen kävijä sai messujen portilla oman henkilökohtaisen lippunsa nimellä varustettuna
Emme suinkaan lähteneet messuille vain ihmettelemään, vaan meillä oli kurssin puolesta muutamia tehtäviä liittyen eri vaatetusalan osa-alueisiin, joita messut koskevat. Lähdin itse messuille sisäänostajan näkökulmasta ja tehtävänäni oli tehdä ostoja kuvitteelliselle vaatemyymälälle, joka keskittyy naisten vapaa-ajan sisäpukeutumiseen. Tehtävässä oli ennalta määritelty kuvitteellinen budjetti, jonka pohjalta tein ostoja sekä päätöksiä niiden yritysten valikoimasta, jotka vaikuttivat myymäläni näkökulmasta kiinnostavilta ja relevanteilta. Ihan oikea työelämän työntehtävä siis!
Kurssilla oli mahdollisuus myös sisäänostajan tehtävän sijaan etsiä materiaaliostajan näkökulmasta messuilta aiemmalla kurssilla tehtyyn urheiluvaatemallistoon sopivia materiaaleja.
Tämän lisäksi ISPO:ssa oli runsaasti erilaisia luentoja, paneeleita, näyttelyitä sekä muut ohjelmaa, joista iloksemme monet liittyvät vaatetusalaan.

Paneelikeskustelu bluesign-standardista, joka keskittyy vaateteollisuuden ympäristövaikutuksiin sekä tuotannon turvallisuuteen
Tapahtumaan saapuessa aluksi tuntui vähän siltä ettei ihan tiennyt, miten lähestyä yrityksiä ja miten kuvaamisen suhteen sai toimia, mutta loppupuolella meno oli jo suhteellisen rentoa. Alussa vähän säikähdin, kun ensimmäinen yritys, jota lähestyin olikin todella tarkka siitä, mitä kuvia ja millaisia muistiinpanoja heidän pisteestään saa ottaa. Onneksi muut yritykset olivat vähän avoimempia ja mielellään vastasivat kysymyksiini! Sain paljon tietoa tilausmääristä, tilausjaksoista, osto- ja myyntihinnoista sekä tuotteiden valmistuksesta. Vaatevalmistajilla oli messuilla esillä pääosin mallistoja 2023/2024 syys-talvikaudelle.
Messuilta löytyi runsaasti myös erilaisia uusia materiaaleja, joiden kehittämisessä on otettu vahva kiertotalousajattelun näkökulma: oli biohajoavaa polyesteria, upcycling-teemalla kalastajanverkosta tehtyä kangasta, banaanihamppua sekä paljon muuta. Kestävä kehitys oli ylipäätään kantava teema niin materiaaleissa kuin lisäosissa, harvan tuotteen tai materiaalin esittelyssä ei otettu lainkaan kantaa asiaan.

ISPO:n palkitsemia uusia materiaali-innovaatioita
Kannatti ylipäätään rohkeasti mennä tutkimaan ja juttelemaan eri yritysten pisteille, sai paljon enemmän irti keskustelemalla kuin vain katselemalla (ja jotkut antoivat juttelun jälkeen näytteitä ja lehtisiä!). Esimerkiksi ompelukonevalmistaja Brotherin pisteellä meille erikseen näytettiin, miten koneet käytännössä toimivat ja saihan tällaisesta esityksestä paljon enemmän irti, kuin vain konetta ja näytepaloja tutkimalla.
Yhteenveto
Kaiken kaikkiaan messuilla käyminen oli positiivinen kokemus, erityisesti siksi, että omat opintoni osuivat ikävästi pandemian aikaan ja messuille pääseminen opintojen aikana oli vaakalaudalla. Messuilla pääsi vielä konkreettisemmalle tasolle niiden asioiden parissa, mitä usealla kurssilla on opetettu. Esimerkiksi tilausaikoja sekä -määriä käsitellään ostotoiminnan ja markkinoinnin kursseilla, mutta en näin konkreettisesti ole vielä oikein päässyt laskemaan, miltä yritykseltä ostan minkäkin määrän toppeja ja housuja ja mitkä mallit toimivat myös toisten brändien tuotteiden kanssa.
Lisäksi sain hyvää täytettä portfoliooni valikoimasuunnittelun osalta, sillä tein kurssin puitteissa nopeat tasokuvat ”ostamistani” tuotteista ja Excel-taulukot näiden hinnoista, tilausajoista ja -määristä.
– Sonja
Ei kommentteja