Saimme ainutlaatuisen tilaisuuden suunnitella Luomukselle uudet työvaatteet osana vaihtoehtoisiin opintoihin kuuluvaa Työ- ja erityisvaatesuunnittelu-kurssia. Luomus eli Luonnontieteellinen keskusmuseo käsittää Luonnontieteellisen museon sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteelliset puutarhat. Uudet työvaatteet tulevat näihin kaikkiin yksiköihin käyttöön. Luomuksen periaatteisiin kuuluu kestävä kehitys, joten tulevat työvaatteet valmistetaan E. Laihon tehtaalla Lohjalla.
Toimeksianto
Uusien työvaatteiden tulisi toimia eri tehtävissä ja toimipisteissä: museossa kierroksia tekevä opas kantaa mukanaan niin taskulamppua, radiopuhelinta sekä näyttelyihin sopivaa rekvisiittaa, kuten luita ja miniatyyridinosauruksia. Kasvitieteellisessä puutarhassa taas työvälineitä ei ole jatkuvasti mukana, mutta lämpötilat vaihtelevat rajusti vuodenaikojen mukaan.
Vaatteisiin rajattu budjetti oli myös rajallinen ja haastetta lisäsi omien ideoiden sovittaminen E. Laihon kaavarunkoihin. Valmiisiin kaavarunkoihin sovittaminen on oleellista, kun suhteellisen pienen kappalemäärän tuottaminen budjetin rajoissa.
Lähestyimme haasteita käyttäjätutkimuksen kautta, joka sisälsi työntekijöille suunnatun kyselyn, Luomuksen sekä E. Laihon haastattelut sekä havainnoinnin työympäristöissä.
Käyttäjätutkimus tuotti tulosta ja saimme arvokasta dataa liittyen mm. työasentoihin, työntekijöiden kantamien työvälineiden määrään sekä ulkoasuun.
Käyttäjätutkimuksen tulokset: Luomus
Designin ja lopullisen ilmeen toivottiin olevan trendikäs ja raikas. Asussa toivottiin myös yhdistyvän niin uskottavuus mutta toisaalta myös lähestyttävyys, sillä museossa vierailee paljon lapsia, joilla on varmasti paljon kysyttävää johon museon työntekijät osaisivat vastata.
Yhtenä tärkeänä tekijänä Luomukselle on työntekijöiden yhtenäinen ilme ja tunnistettavuus, sillä nykyinen työasun liivi yhdistettynä työntekijöiden omiin vaatteisiin eivät viesti tarpeeksi selkeästi Luomuksen arvoja saati auta kävijöitä löytämään henkilökuntaa muiden kävijöiden joukosta. Toiveena olikin jonkinlaisen liivin lisäksi paita, esimerkiksi lyhyt- ja pitkähihainen laitettavaksi liivin alle. Myös takkia, paitajakkua ja lämmittävää yläosaa toivottiin.
Alaosa saisi olla työntekijän omaa vaatetusta, kuten tähänkin asti. Tarvikkeiden kuljettamiseen kaivattiin uusia ratkaisuja.

Luomuksen nykyisen työliivin tutkintaa
Erityisesti tulee ottaa huomioon myös se, miten vaate saadaan erottumaan työympäristöstä, jossa on paljon erilaisia tekstuureja, kuvioita ja värejä. Nykyinen meleerattu harmaa työliivi sulautuu liiankin hyvin museon seiniin, eikä liiveissä tuoda esimerkiksi tekstien keinoin esille liivin kantajan olevan työntekijä.
Vaatimuksia asettaa myös lämpötila: kesäisin museo ja erityisesti puutarha ovat tuskallisen kuumia (+30 C), talvisin taas kärsitään hyytävästä läpivedosta. Työvaatteen tulisi siis olla sellainen, jonka voi helposti yhdistää työntekijän omien housujen tai hameen kanssa ja koostua sellaisista osista, joita pystyy helposti vaihtamaan lämpötilan mukaan.
Luonnontieteellisessä museossa sekä kasvitieteellisessä puutarhassa on hyvin erilaiset värimaailmat ja uuden työasun tulisi sopia kumpaankin näistä.
Käyttäjätutkimuksen tulokset: E. Laiho
E. Laiho painottaa tuotteiden kestävyyttä: työvaatetta käytetään arkena joka päivä, jolloin yksinkertaisempikin tuote joutuu rasituksen alaiseksi päivittäin. Olisi siis hyvä työvaatetta suunnitellessa kiinnittää huomiota kestäviin rakenteisiin, vaikka työtehtävät tai olosuhteet eivät tällä asiakkaalla olekaan niin raskaita (vrt. palomies, kylmätyöntekijä).
E. Laihon puolesta toivottiin, että työasu voisi olla muokattavissa heidän jo olemassa oleviin kaavarunkoihin sopiviksi. Kun uusi työasu perustuu jatkuvasti käytössä olevaan kaavarunkoon, sitä on mahdollista valmistaa myöhemmin pieniäkin määriä muun tuotannon ohessa.
Suunnitteluprosessi
Näiden tietojen pohjalta kukin kurssille osallistunut koosti oman minimallistonsa, joista Luomus sekä E. Laiho valitsevat toimivimmat mallit. Valinta tehtiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisellä kommenttikierroksella vain Luomus oli mukana ja siitä saatujen kommenttien pohjalta kukin opiskelija valitsi mallistostaan yhden asun, jota työstää vielä eteenpäin toista kommenttikierrosta varten, jossa olisi Luomuksen lisäksi mukana E. Laihon edustajat.

Tutkimusmatkalla elämään -mallisto, Sonja Auer

Tutkimusmatkalla elämään -mallisto, Sonja Auer
Toisen vaiheen jälkeen tehdään valinnat lopullisesta Luomuksen työasusta. Halutessaan he voivat valita jonkun mallistosta esimerkiksi paidan ja toisen opiskelijan mallistosta takin, tai jonkun opiskelijan koko asukokonaisuuden. Toteutusvaiheessa ovat mukana vain ne opiskelijat, joiden mallisto tai osa mallistosta valitaan.

Concierge -mallisto, Antti Salmi

Concierge -mallisto, Antti Salmi
Mielestäni oli ihan huippua olla mukana oikeassa asiakasprojektissa! Vaikka muillakin vaatesuunnittelukursseilla on ollut vahva työelämälähtöinen ote, motivaatio on tällaiseen mahdollisesti ihan oikeasti toteutuvaan mallistoon aivan eri sfääreissä. Oli myös kiinnostavaa nähdä konkreettisesti suunnittelutyön eri vaiheet asiakkaan näkökulmasta, joista on ollut aiemmilla kursseilla puhetta vain teorian tasolla.

Linnut -mallisto, Miisa Törmänen

Linnut -mallisto, Miisa Törmänen

Työvaatemallisto, Maarit Ruohonen

Työvaatemallisto, Maarit Ruohonen
Koronan takia kaikki yritysvierailut ovat myös jääneet pois, joten oli hienoa päästä näkemään ihan kotimaistakin tehdastuotantoa.
Odotamme koko kurssin voimin innolla, millainen asu valikoituu tuotantoon asti!
– Sonja
Ei kommentteja