Olen yksi Procomin sisäisen viestinnän jaoston puheenjohtajista. Tässä pestissä järjestin jaoston jäsenille vierailun Elisaan.
Viime viikolla bloggasin Elisa-vierailun etä- ja joustotyömahdollisuuksista. Tällä viikolla vuorossa ovat digitalisuus ja monitoimitilat.
Elisalaiset tekevät peräti 78 etäpäivää vuodessa. Tämä mahdollistuu luotettavilla, turvallisilla sekä esteettömillä digitaalisilla työkaluilla ja toimivilla tiloilla
Digitaalisuus on Elisan ytimessä – myös sisäisessä viestinnässä
Digitaalisilla työkaluilla työtä voi tehdä uudella tavalla, paikasta riippumatta. Elisassa palaverit on siirretty pilveen. Kaikkiin kokouksiin voi osallistua verkon kautta, ellei kokouksen järjestäjä erikseen muuta vaadi. Online-kokouksien kesto on lyhentynyt, koska kokoukset keskittyvät enemmän asiaan ja käynnistyvät ajallaan. Tunnin kokoukset ovat Elisassa jo työpajoja.
Verkossa pidettävät kokoukset ja tilaisuudet ovat useimmiten myös interaktiivisia.
Videoita käytetään paljon – ja niitä elisalaiset tekevät myös itse mobiililla. Elisan intrassa on Lataamo, jonne kuka tahansa voi tallentaa oman videonsa. Elisalaisten omia videoita Lataamossa julkaistaan 3 – 5 per päivä.
Elisan sisäisessä viestinnässä monikanavaisuus on avainasemassa. Intra monipuolisine sisältöineen on sisäisen viestinnän pääkanava ja sen rinnalla on liuta muita, jotka tukevat saumattomasti toisiaan.
Mediatauluja on kaikissa Elisan toimipisteissä – ei ainoastaan pääkonttorilla. Esim. Pasilassa on lukuisia mediatauluja tauko- ja aulatiloissa eri kerroksissa/osastoilla. Mediataulujen sisältöjä hallinnoidaan soittolistojen kautta. Listojen räätälöitävyyden ansiosta yleisiä sisältöjä voi määrittää pyöriväksi kaikilla mediatauluilla joka toimipisteessä tai valita vaikka yksittäiselle taululle omat sisällöt.
Mediatauluille tuotetaan infoa niin teksti-, kuva- kuin videomuodossakin. Taululla mm. muistutellaan ajankohtaisista asioista, tarjotaan yksikkökohtaista infoa, pyöritetään videoita.
Tiloilla on merkitystä
Elisa kutsuu uutta toimintatapaansa ja sitä tukevaa monitilaympäristöä nimellä Elisa Ideal Work.
Pasilassa sijaitsevassa pääkonttorissa kiinteät työpisteet ovat vaihtuneet eri tehtäviin ja tilanteisiin suunniteltuihin tiloihin. Uudenlaiset tilat mahdollistavat avoimen ideoinnin.
Elisassa noudatetaan prosessilähtöistä sijoittumista. Oma työskentelypiste valitaan sen mukaan, mitä tehtäviä ollaan tekemässä ja kenen kanssa.
Toimistolle tullaan tapaamaan ihmisiä
Vaikka elisalaiset tekevät paljon etätöitä, kasvokkain tapaamisiakin tarvitaan. Yhteisöllisyyttä vaalitaan mm. Pasila-päivällä, jolloin kaikki eri tiimien jäsenet pyrkivät pääsemään fyysisesti paikan päälle.
Yhteisöllisyyttä pidetään yllä monella tapaa.
Elisassa jokainen oma tiimi sopii yhteiset käytännöt esim. tiimikokoukset sekä esimiestapaamiset, joissa keskustellaan tiimin tai esimiehen kanssa ajankohtaisista aiheista ja sovitaan toimintamalleista. Joissakin tiimeissä on sovittu ajankohdat, jolloin pyritään olemaan paikalla esim. Pasilassa.
Tiimin yhteistä aikaa voivat olla vaikka yhteislounas tai säännöllinen kokous.
Elisa-tasolla järjestetään myös yhteisiä tilaisuuksia tai joillekin kohderyhmille järjestettyjä tilaisuuksia, joihin voi osallistua etänä tai tulla paikan päälle.
Metropoliassa uudistamme toimintakulttuuria ja kehitämme digipedagogiikkaa
Metropolian strategiassa 2020 keskiössä ovat uudet kampukset, toimintakulttuurin uudistuminen sekä digitalisaatio.

Myllypuron kampuksen havainnekuva.
Neljälle kampukselle: Arabia, Leppävaara, Myllypuro, Myyrmäki siirrymme ensi vuoden 2018 aikana.
Jo ennen fyysisiä muuttoja kampuksille viestintäyksikössä olemme uudistamassa omaa toimintaamme. Pyrimme tekemään asioita toisin – entistä enemmän digitaalisesti – monikanavaisesti.
Konkreettisesti omien työtehtävävieni digitasoitumiseen lisäpontta tuo se, että olen yksi Metropolian digimentoreista. Olen mukana mm. viestimässä Metropolian virtuaalikampuksesta sekä osaltani opastamassa ja sparraamassa metropolialaisia digitaalissa työkaluissa ja niihin sisältöjen tuottamisessa.
Sisältöjen jakamiseen blogien ja videoblogien lisäksi suunnitelmissa on perustaa metropolialaisten oma aikuistubettajat -kanava.
Elän ja koen nyt mielenkiintoista ja innostavaa aikaa uuden äärellä Metropoliassa. Olen innoissani kehityksestä ja tulevaisuuden uusista mahdollisuuksista – virtuaalikampus, robotit – ja mitä kaikkea onkaan tulossa, josta emme tiedä vielä mitään.
Postaukseni on ”ei opetus” -henkilöstön näkökulmasta.