”Digitaalisuus on toimintatapojen uudistamista, sisäisten prosessien digitalisointia ja palveluiden sähköistämistä”, kerrotaan Valtionvarainministeriön avoimessa kirjeessä 17.6.2015 ministeriöille ja kuntaverkostoille. Digitaalisuuteen panostetaan vahvasti myös Metropolian strategiassa 2020.
Mitä sitten digitalisaatio konkreettisesti tarkoittaa omassa työssäni viestinnässä? Keräsin blogiini muutaman esimerkin, jotka edesauttavat oman työni sujumista.
Pilvee, pilvee, pilvee
Metropolia tarjoaa henkilöstön ja opiskelijoiden käyttöön Google Apps for Education sekä Microsoft Office 365 Education pilvipalvelut.
Google Driveen ladattuja aineistoja (Docs, Sheets, Slides) voin jakaa ja muokata samanaikaisesti muiden kanssa. Tämä on mahtavaa, kun vertaan aiemmin tiimin yhteistyöalustana käyttämäämme wikiä.
Palvelimen levyasemia en enää käytä, sillä tallennan tiedostot (Word, Excel, Powerpoint) Microsoftin OneDriveen. OneDrveen tallentamiani dokumentteja ja kansioita voin myös jakaa muiden kanssa.
Ihanaa, kun kaikki tarvittava on aina mukani pilvessä.
Kun muisti pätkii
Outi Lammi piti työpajan SomeTime 2016 -tapahtumassa OneNote Online muistikirjan käytöstä. Tätä sovellusta suosittelen lämpimästi.
Katso Outin blogi Miksi OneNote?
Digitaalisessa muistikirjassa muistiinpanot ovat ajan tasalla ja mukanani. Outi Lammi sanoo, että OneNote on hänellä miltei korvannut Wordin. Esimerkiksi kaikki muistiot voi krjoittaa OneNoteen ja jakaa sieltä muille.
Kirjoittamisen lisäksi OneNote muistikirjaan voi piirtää, liittää dokumentteja, kuvia, videoita ja myös tallentaa ääntä ja videota.

Kuvakaappaus OneNote-muistikirjasta. Jokainen muistikirja on jaoteltu sivuja sisältäviin osioihin.
Digitaalinen kirjanmerkki
Outi Lammi mainitsee blogissaan myös virtuaalisen kirjanmerkin Pocket-sovelluksen.
Sovelluksen käyttö selviää Mobiilin julkaisusta Tallenna, seuraa, tykkää ja jaa – Pocketista tuli sosiaalinen media.
Itse otin Pocketin käyttööni tänä keväänä ja tykkään. Kun löydän netistä mielenkiintoista sisältöä, kuten artikkelin tai videon, mutta en heti ehdi paneutua siihen, siirrän sen Pocket-taskuun odottamaan parempaa aikaa. Pocketiakin käytän PC:llä, tabletilla ja kännykällä.
Viestinnän ammattilaisen pitää olla utelias tulevaisuudelle, totesi Viesti ry:n toiminnanjohtaja Siina Repo Metropoliassa viime viikolla pitämässään esityksessä. Tämä on hyvä ohje.
Uusia digataalisia kanavia ja alustoja tulee koko ajan lisää. Kaikkia ei tarvitse ottaa käyttöön, mutta viestinnän asiantuntijan on hyvä olla tietoinen niistä ja tutkia, onko niissä sellaisia, joilla voisi uudistaa omia ja jopa yhteisön toimintatapoja.
Digitaalisuus tulee muuttamaan koulutusta, opetusta ja korkeakoulujen rooleja, todettiin AMK-päivillä 17. -19.5.2016. Digitaalisuus muuttaa myös viestinnän tehtäviä, kun sopeutamme toimintatapamme sopimaan digiraalisiin ympäristöihin joustavasti ja järkevästi.