Olen suorittamassa Metropolian työntekijöille suunnattua tuotekehittäjän erikoisammattitukintoa, johon kuuluu erilaisten kehitysprojektien tekemistä. Eräs syksyn 2015 nopea kehitystyö oli perehdytys sosiaalisen median hyödyntämisestä strategiatyössä. Kokonaisuus taustoitti verkko-osallistamista ja fasilitointia yleisemminkin, ja tiivistys asiasta mahtuu yhteen listaan ja sitä tukevaan kuvaan:
Verkko-osallistamisen iteratiivinen prosessi
- Valitse yhteistyöalusta (wiki, Google Drive, Office 365 & Word Online jne.)
- Määrittele osallistumisen tehtävät ja ohjeista – mitä osallistujien toivotaan tekevän? (lue, kommentoi, muokkaa, ehdota, valitse jne.)
- Tiedota ja kutsu osallistujat, perustele osallistumisen tärkeys ja merkitys kehitystyölle (verkkosivut, uutiskirjeet, Facebook, Twitter, mahdolliset blogialustat jne.)
- Seuraa tilannetta, kiitä, kommentoi, kysy täsmennyksiä.
- Tiivistä, kokoa yhteen, määrittele uudet tavoitteet ja julkaise uudelle kierrokselle.
Toista kohdasta 3. - Viimeistele kokonaisuus ja tiedota lopputuloksesta.
Osallistamiseen liittyen suosittelen Humakin tuoretta Ei-kävijästä osalliseksi (pdf) -julkaisua, johon kirjoitimme Päivi Timosen kanssa verkko-osallistamista laajemmin käsittelevän artikkelin.
Verkkofasilitoinnista on kirjoitettu muun muassa Vyyhti-hankkeen Yhteistoiminnan rakentajat (pdf) -mikrokirjassa.
2 Kommenttia
Lukaisin nopeasti osia noista julkaisuista. Kiinnostavia keissejä ja määritelmiä sille, mitä on innostava fasilitointi. Hyvienkin puitteiden ja määriteltyjen tavoitteiden jälkeen on kiinnostavaa nähdä, syttyykö osallistujien into vai ei. Hyvää fasilitoijaa tarvitaan yhteisöllisissä verkkoprojekteissa aina.
Juhana Kokkonen esitteli kolme ominaisuutta, jotka hyvällä fasilitoijalla pitää olla: autenttisuus, asiantuntija-auktoriteetti ja sosiaalinen älykkyys. Fasilitoijan pitää olla melkoisen tenhoava tyyppi saadakseen yhteisön osallistumaan.
Toisaalta toki itse tehtävä ja se, että yhteisön jäsenet voivat löytää toisistaan innostajia, voivat pitää pyörät pyörimässä ilman, että fasilitoijan tarvitsee kovinkaan paljon antaa vauhtia. Yhteisön toiminnan vilkkaus lienee osallistujiensa summa?
Kiitos, Minna, kommentista. Näihin kysymyksiin on aika mahdotonta esittää yleispäteviä ohjeita. Hyvä fasilitoija löytää oikeat välineet eri tilanteisiin ja tarpeisiin, ja siinä mielessä on hyvä paneutua aiheeseen, tutustua tarjontaan ja esimerkkitapauksiin. Siinä mielessä tämä poikkeaa verkkoyhteisöistä noin yleisesti, että fasilitoidussa prosessissa on jokin ennalta määritelty tavoite, jota kohti fasilitaattori toimintaa ohjaa.