Moni haaveilee oman kahvilan perustamisesta. Mielikuvissa kahvilan omistaminen on ihanaa: on lämmin tunnelma, kahvin paahteinen tuoksu leijailee ilmassa, musiikki hellii korvia ja kahvila on täynnä iloisia asiakkaita. Ja mikä parasta, omassa kahvilassa kaikesta saa päättää itse. Unelmien täyttämä mieli kuitenkin sivuuttaa monta kahvilan perustamisessa huomioitavaa asiaa, ja lopulta unelma omasta ihanasta kahvilasta saattaakin kaatua byrokratian runtelemana.
Näihin moniin omasta kahvilasta haaveilijoihin kuulun myös minä itse. Olen pian valmistumassa kulttuurituottajaksi, ja tulevaisuuden suunnitelmat siintävät jo mielessä. Nyt jos koskaan, oman kahvilan perustaminen houkuttelee. Osana kulttuurituotannon opintojani päätinkin hieman testata unelmaani itsenäisen projektin kautta laatimalla haaveilleni konseptin ja laskemalla haaveideni hinnan. Toisin sanoen, kehitin haaveideni sekä muutamien menestyneiden kahviloiden benchmarkkauksen pohjalta kahvilakonseptin, jolle laadin liiketoimintasuunnitelman.
Koska en tahdo esitellä tarkkoja suunnitelmiani vielä tässä vaiheessa julkisesti, kerron seuraavaksi yleisemmin, mitä kaikkien kahvilasta haaveilevien kannattaa yritystä perustettaessa ottaa huomioon ja mitä kahvilan perustaminen todella vaatii.
Tarkkoja suunnitelmia unelmien tueksi
Kuten jo mainitsinkin, hyvin moni haaveilee oman kahvilan perustamisesta. Osana itsenäistä projektia osallistuin NewCo Helsingin järjestämään Kahvilan ja ravintolan perustajan -koulutuspäivään, jossa asia konkretisoitui: iso auditorio oli ääriään myöten täynnä asiasta kiinnostuneita.
Mikäli kahvila tosiaankin siintää haaveissa, kannattaa kahvilan perustamiseen tutustua rauhassa esimerkiksi erilaisten yritysoppaiden kautta. Moni taho tarjoaa opastusta ja neuvoja yrityksen ja myös oman kahvilan perustamiseen. Yksi näistä tahoista on mainitsemani Helsingissä toimiva NewCo Helsinki, joka tarjoaa erilaisia kursseja sekä henkilökohtaista ohjausta yrityksen perustamiseen.
Ensimmäinen tärkeä vaihe yrityksen perustamisessa on laatia huolellinen liiketoimintasuunnitelma: käsikirja yrityksen toiminnalle. LTS kokoaa yhteen yritystoiminnan perusajatuksen, kartoittaa toimialan markkinat, yrityksen tärkeimmät kilpailijat ja selventää yrityksen suunnitelmat pärjätä markkinoilla.
Toinen hyvin oleellinen asia yrityksen toiminnan kannalta on yrityksen rahoitus, joka liittyy vahvasti liiketoimintasuunnitelmaan. Ennen yrityksen perustamista tulee pohtia, millä pääomalla yritys käynnistetään ja millaiseen liikevaihtoon yritys pyrkii. Useimmiten uudet yritykset tuottavat voittoa vasta kolmen vuoden liiketoiminnan jälkeen, joten rahoitus kannattaa suunnitella tarkkaan.
Yksi kahvilan perustamisen kinkkisimmistä asioista on suuren alkupääoman tarve. Koska kahvilaa ei voi perustaa vain nettiin, vaan sille tarvitaan fyysiset tilat, ovat kustannukset myös sen mukaiset. Pelkkä tila sellaisenaan ei riitä, vaan tilaan joudutaan tekemään erilaisia hankintoja, kuten kalusteita ja astioita, remontoinneista puhumattakaan. Mikäli tilaa joudutaan remontoimaan valtavasti, kannattaa pohtia hyvin tarkkaan, onko tila oikeasti niin uniikki, että siihen kannattaa sijoittaa suuria panoksia.
Alkupääoman hankinta voikin siis olla suurin ongelma kahvilan perustamisen kannalta, mutta rahoituksesta neuvotellessa ja sitä hankkiessa kannattaa olla kuitenkin sitkeä. Mikäli rahoittaja ei heti innostu yrittäjän suunnitelmista, kannattaa laatia uusi suunnitelma ja sopia uusi tapaaminen rahoittajan kanssa. Rahoitus kyllä ratkeaa varmasti jollain tapaa, mikäli kahvilan ideassa todellakin on potentiaalia.
Kuten kahvilan ja ravintolan perustamiskurssilla opin, kolme tärkeintä asiaa kahvilan perustamisessa on sijainti, sijainti ja sijainti. Sijainti on kaikista merkittävimmässä roolissa kahvilan menestymisen kannalta, sillä vääränlainen toimintaidea väärällä alueella voi olla hyvin tuhoisaa yrityksen toiminnalle. Esimerkiksi talojen sisäpihalla olevaa kahvilaa ei välttämättä tahdota löytää, jolloin yrityksen on vaikea menestyä ilman hyvin suunniteltua ja toteutettua markkinointia. Sijainti voi jopa määrittää yrityksen toiminnan suunnan ja kohderyhmän, ja mikäli onkin mahdollista, kannattaa ensin etsiä sopiva sijainti kahvilalle, jonka jälkeen vasta alkaisi suunnittelemaan tarkemmin yrityksen toimintaideaa.
Vaikka kahvilan perustamiseen ja sen pyörittämiseen vaaditaankin paljon ponnisteluja, lopulta se kuitenkin palkitaan – ainakin mikäli yritys alkaa tuottamaan voittoa ja menestymään. Alkuvaiheessa kannattaa harkita tarkkaan, onko tämä todella oma juttu. Voi olla hyvä suunnitella ja laskeskella toiminnan kustannuksia ja pohtia, onko valmis ottamaan sellaisia riskejä. Mikäli harkinnan jälkeen on edelleen innoissaan, niin ehdottomasti unelmia kohti!
Itse yllätyin projektia tehdessäni todella suuresta alkupääoman tarpeesta, ja todellakin unelmani joutuivat koetukselle. Ensimmäinen ajatus laskelmieni jälkeen oli: ei ikinä. Saman tien ajattelin kuitenkin, että riskejä on otettava. Ja siitähän tässä on kyse. Mikäli tahtoo saavuttaa oman unelmansa, riskit ovat vain yksi ylitettävä este matkan varrella. Kun jaksaa tehdä töitä ahkerasti yrityksen eteen, on palkinto lopussa moninkertainen.
Nyt unelmia kohti ja omia siipiä kokeilemaan!
Kirjoittaja: Kirsi Ranta – Viittä vaille valmis kulttuurituottaja
1 Kommentti
Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Haaveissani on joku päivä perustaa oma kahvila, kunhan sopiva liiketila löytyy. Kuten kirjoitit, on sijainti äärimmäisen tärkeää.