Puhe-esityksen pitäminen on koulutehtävistä monille epämieluisin, ja jännitystä vähentääkseen onkin hyvä valmistautua ajoissa, ja rakentaa esitys huolellisesti ajan kanssa. Valmistautuminen ei ole niin yksinkertaista, kuin useat luulee. Monesti ajatellaan, että esitys kirjoitetaan Power Point muotoon, jonka jälkeen voi mennä puhumaan diat yleisölle. Näinkin voi toki tehdä, mutta jotta puhe-esitys olisi onnistunut huomiota kannattaa kiinnittää myös muihin asioihin.
Kun alkaa kirjoittamaan aiheesta esitystä kannattaa keskittyä kysymyksiin:
”Miksi kerron juuri tästä aiheesta?”
”Kenelle esitys tulee?”
”Missä ympäristössä sen pidän?”
”Milloin?”
ja ”Miksi juuri minä pidän esityksen?”
Nämä kysymykset auttavat hahmottamaan, millä tavalla käsiteltävät asiat olisi hyvä esittää. Varsinkin kuulijoihin keskittyminen on tärkeää. On hyvä miettiä kuinka paljon kuulijat mahdollisesti jo tietävät aiheesta, jotta ei väsytä yleisöä itsestäänselvyyksillä.
Materiaalin ja aineiston keräämisessä voi käyttää maalaisjärkeä, ja karsia turhat asiat pois. Aiheeseen syvä perehtyminen on kuitenkin tärkeää, vaikka ei kaikkea tietoa esitykseen mukaan ottaisikaan. Muuten ei osaa selittää asioita omin sanoin, vaan helposti päätyy lukemaan asiat suoraan dioista. Omat kokemukset, sekä mahdolliset vitsit piristävät esitystä, joka edesauttaa yleisön hereillä pysymistä.
Rakenne on puhe-esityksen yksi tärkeimmistä asioista. Hyvä rakenne takaa, että kuulijat pysyvät mukana asiassa, eikä esityksestä tule sekava. Selkeyttä esitykseen saa alussa käymällä läpi esityksen aiheen lisäksi nopeasti pointit mitä esityksessä tullaan käsittelemään, sekä lopetukseen on aina hyvä laittaa tiivistelmä aiheesta.
Havainnollistamisella saa painettua kerrotut asiat paremmin kuulijoiden mieleen. Powerpointit, kuvat, videot ja tarinat luovat esityksestä konkreettisemman. Vakuuttavuutta esitykseen taas luovat luotettavat lähteet, sekä mahdolliset asiantuntijoiden kommentit. Omia mielipiteitä voi kertoa, mutta on hyvä kertoa aina asioiden kummatkin puolet, jotta argumentointi on perusteltua.
Tärkeää on myös hyvä yöuni ennen esityspäivää, kotona muutaman kerran harjoitteleminen sekä ajoissa aloittaminen!
Opiskelija Emmi K.
Ei kommentteja