Metropolia Ammattikorkeakoulun teollisen muotoilun opiskelija Atte Linna esitteli isoa 3D-tulostinta (kuvassa) Arabian kampuksen verstaalla.
Mikä ihme tämä on? ”3D-suurtulostin, jolla pystyy tulostamaan tällä hetkellä noin metrin halkaisijaltaan kokoisia kappaleita noin puolen metrin korkeuteen asti. Ajatus on, että pystyisi tulostamaan käyttökappaleita, objekteja ja tuotteita, vaikkapa tuolin.”
Miten idea ja toteutus saivat alkunsa? ”Olen puuhaillut tulostinten kanssa vuosia, rakensin kotiin yhden jo vuonna 2015 ja jäin koukkuun tähän maailmaan. Torbjørn Ludvigsen on kehittänyt tulostusmekaniikan ja -softan tähän tulostinmalliin. Hänen ajatus tästä konseptista oli, että tulostin voidaan asentaa huoneen kattoon ja ohjaussiimat voidaan ankkuroida lattiatasoon. Käytännössä siis tulostimen koko ei ole millään tavalla rajoitettu.”
Kenelle ja mitä hyötyä tulostimesta on? ”Harvalla on ylimääräistä huonetta, jonka kattoon tulostimen voi ripustaa ja mahtua kulkemaan ilman, että on riski kompuroida, kun piuhoja sojottaa joka suuntaan kompuroimatta. Pääkäyttäjiksi näkisin jonkinlaiset yhteiskäyttötilat, maker spacet. Tulostusnopeus rajoittuu suuttimen nopeuteen tällä hetkellä. Vaikkapa puolimetrisen pelihahmopatsaan tulostuksessa meni kaksitoista tuntia.”
3D-printterissä käytetään tulostuslankaa. Mitä materiaaleja voidaan käyttää tulostamiseen, kun muovi on out ja kiertotalous on tulevaisuutta? ”Aalto-yliopistossa professori Herbert Sixta tutkii Ioncell -kuitujen mahdollisuuksia myös tässä yhteydessä. Puupohjainen tulostuslanka on jo itävaltalaisyhtiön tekemänä tuotteena markkinoilla, se on ligniinipohjaista, jonka mainostetaan olevan kompostoitavissa.”
Voiko metallisia 3D-tulosteita tehdä? ”Se on mahdollista. Markkinoilla on metallilankoja, joissa on metallipitoisuus noin 80 prosenttia. Loput on muovia, joten tuote pannaan tulostuksen jälkeen uuniin, jolloin muovi sulaa pois ja metalli jää jäljelle. Sitä voi tietysti jälkityöstää.”
Mitä 3D-tulostamisessa ei vielä ole ratkaistu? ”Olen varma, että optisten tuotteiden tulostus tulee parin vuoden sisällä, eli saadaan silmälaseihin linssitkin omilla vahvuuksilla. Silmälasit olisi järkevä tuote muutenkin tulostaa 3D-printterillä.”
Miten tiedät 3D-tulostuksesta niin paljon? ”Itse tulee seurattua paljon alan kehitystä. Onhan se hauskaa olla mukana tässä vaiheessa!”

Kuvassa puupohjaisesta kuidusta 3D-tulostettu pienoisvene.
—
Tikissä -blogin ProjektiPerjantai nostaa esiin Metropolia Ammattikorkeakoulun projektiesittelyjä, tiedotteita, uutisia tai muuta toimittamatonta hankkeissa syntynyttä materiaalia.
Ei kommentteja