Hyppää pääsisaltöön
Median maailma

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
  • Muut blogit
Median maailma
Näkökulmia media-alan koulutukseen ja todellisuuteen
2

Livenä Twitterissä

Minna Kilpeläinen · 14.8.2016
Maailman twiitatuin kuva.

Tätä kirjoittaessa Twitterissä trendaa Rio. Tämä oli odotettua, sillä urheilu on yksi livetwiitatuimmista aiheista Suomessa. U20 Nuorten MM-kisoja kommentoi tammikuussa 2016 Twitterissä livenä 20 000 uniikkia twiittaajaa. Rion olympialaisten yleisö oli kisojen ensimmäisellä viikolla paljon vaisumpaa, päivittäin keikuttiin noin 220-350 twiittaajan lukemissa. Onko Twitter siis edelleen suosittu virtuaalisen keskustelun areena vai jo hiipumassa käyttäjien odottaessa uutta, ehompaa alustaa? Ketkä viihtyvät twiittaajina?

 

Vähällä käytöllä oleva alusta

 

Twitterissä on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan noin 1,3 miljardia rekisteröityä käyttäjää maailmassa ja noin 425 000 Suomessa. Twitter-käyttäjien määrä on jatkanut kasvuaan aina viime vuoteen saakka. Vuoden 2015 lopulla Twitterin käyttäjien kokonaismäärä kääntyi kansainvälisesti ensimmäistä kertaa laskuun. Yli puolet kaikista Twitteriin profiilinsa tehneistä ei käytännössä ole koskaan twiitannut.

Suomessa Twitterin suosio kasvaa edelleen hiljalleen, mutta on vasta viidenneksi suosituin sosiaalisen median alusta. Sitä käyttää noin 18 % suomalaisista, vajaat 50 000 twiittaajaa vähintään kerran viikossa. Vastaavasti Facebook, YouTube ja WhatsApp liikuttavat noin puolta suomalaisista.  34 % Twitterin käyttäjistä twiittaa katsoessaan TV-ohjelmia.

Sosiaalisen median tutkija ja kouluttaja Harto Pönkä ei varsinaisesti haikaile twitterin käytön perään, sillä arvelee 140 merkkiä olevan liian pieni ilmaisun karsina suurelle osalle käyttäjistä. Ellei Twitter avaa merkkimäärää ja lisää muita käyttöä helpottavia toiminnallisuuksia palveluunsa, rinnalle ilmestynee ennemmin tai myöhemmin uusi some-alusta, joka kerää monisanaisemmat virtuaaliset vuorovaikuttajat omiin helmoihinsa. Muut median ilmaisukeinot – lähinnä videot – uhkaavat tekstimuotoista ilmaisua.

Livetwiittaamisen suosiosta ja vaikutuksesta on nähty myös muita merkkejä.

 

Vaikuttamisen väline

 

Television katsojat twiittaavat urheilun lisäksi eniten vaalien, euroviisujen ja itsenäisyyspäivän vastaanoton aikaan. Joka vuosi ennätyksiä ei tehdä, sillä vuonna 2015 lopetettu Big Brother keikkuu vielä kaikkien aikojen twiitatuimpien ohjelmien top10-listalla (5600 twiittaajaa).

Twitter on silti osoittautunut vaikutusvaltaiseksi mediaksi, ainakin Tampereen yliopiston Livetwiittaaminen vaalikeskusteluissa -tutkimuksen mukaan. Vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan twitter-keskustelu oli laajempaa kuin koskaan aiemmin. Ylen ja MTV:n vaalitenttien aikana jopa 3200 livetwiittaajaa osallistui twitter-keskusteluun illassa. Esimerkiksi Ylen suurta puheenjohtajatenttiä katsoi televisiosta 755 000 katsojaa, joten aktiivisten twitter-keskustelijoiden joukko ei siihen nähden ole iso. Vastaavanlaista tuhansien samanaikaisten ja samalla areenalla toimivien keskustelijoiden joukkoa ei kuitenkaan muualta tapaa.

Eduskuntavaalien livetwiittaamista tutkinut puheviestinnän professori Pekka Isotalus kertoo, että kansainvälisesti vaali-twiittaajat yleensä vain referoivat sitä, mitä puhujat sanovat. Suomalaiset ottivat kuitenkin myös reippaasti kantaa kommentoidessaan keskusteluiden osanottajia, tavallisesti puolueiden puheenjohtajia. Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan monet twiittaajat olivatkin puolueaktiiveja ja toimittajia.

 

Livetwiittaaminen on hauskaa

 

Kai Huotari luokitteli tutkimuksessaan Live-tweeter – an Empowered TV Viewer livetwiittaajat neljään ryhmään. Hän tutki amerikkalaisia katsojia, jotka twiittasivat Glee-ohjelmasta ja NHL-peleistä TV:n ääressä. Fanaattiset twiittaajat olivat ohjelmien hard core faneja, jotka twiittasivat kohteesta muutenkin. Systemaattiset twiittaajat twiittasivat ohjelmista aina kun katsoivat – ja katsoivat ne aina. Satunnaiset twiittaajat twiittasivat yleisimmin silloin, kun tapahtui jotain jännittävää – mutta eivät kuitenkaan aina. Aktiiviset twiittaajat taas twiittasivat ylipäätään kaikesta päivän aikana tapahtuvasta aktiivisesti. TV-ohjelmilla ei ollut erityistä asemaa heidän twiiteissään.

Tutkimukseen osallistuneet olivat livetwiittaamisesta kaiken kaikkiaan innoissaan. Suuri osa piti sitä hauskana ja innostui kommentteina ja edelleentwiittauksina saamaastaan huomiosta. Osallistuminen toi vastakaikua omille ajatuksille. Twiittaajat halusivat olla twiitatessaan pääsääntöisesti yksin, mutta olla vuorovaikutuksessa mahdollisimman ison joukon kanssa. Twiittaamiseen valmistauduttiin jo etukäteen ja ohjelmaa saatettiin hypettää ennen sen alkamista.

Livetwiittaaminen vaikuttaa Kai Huotarin mukaan myös siihen, innostuuko joku TV:n ääreen kesken ohjelman esityksen. Livetwiittaamisen idea on jakaa yhteistä kokemusta sen tapahtuessa, joten tapahtumaa ei haluttu missata.

Kahden näytön seuraaminen samaan aikaan voi olla vaativaa. Livetwiittaajan täytyy sekä seurata tapahtumaa tarkkaavaisesti että muotoilla sanottavaansa. Livetwiittaus lisää paitsi keskittymistä, myös katsomisen intensiivisyyttä ja intohimoa itse ohjelmaan ja sen aiheeseen. Kanava ei vaihdu yhtä helposti twiitatessa. Ohjelma pitää katsoa loppuun.

Suurien live-tapahtumien ja ohjelmakokonaisuuksien lisäksi livetwiittaamista harrastetaan myös erilaisissa seminaareissa ja konferensseissa. Paikallaolijat pääsevät kommunikoimaan keskenään ja ruokkimaan mahdollisesti myös tapahtuman kulkua. Niille, jotka eivät paikalle pääse, voi Twitterin osuvalla tunnisteella varustettu syöte olla aivan mainio kurkistusaukko tapahtumaan.

 

Kuinka se tehdään?

 

Viestintäkouluttaja Hanna Takala kertoo blogissaan vinkkejä hyvään livetwiittaamiseen. Kun tapahtuma on ennalta määritelty, on aina mahdollisuus valmistautua. Kännykän sähköiseen lunttilappuun kannattaa laittaa esiintyjien nimien ja heidän edustamiensa organisaatioiden sekä järjestävän tahon oikea kirjoitusasu ja Twitter-käyttäjätunnus, tapahtuman oikea tunniste kopioitavaksi sekä ohjelma- ja suoratoistolinkit lyhennettyinä.

Joitakin twiittejä voi kirjoittaa myös valmiiksi etukäteen, jos on tehnyt kunnon taustatyön puhujista. Aikaisemmat puheet ja mahdollisesti esitykseen valmistellut materiaalit antavat evästä tähän. On myös hyvä miettiä omaa agendaa ja näkökulmaa: millaisia asioita ja aiheita seuraan, mihin keskityn?

Työkalut ja twiittaamisen paikka kannattaa valita ja testata. Käytänkö kännykkää, tablettia vai läppäriä? Mitä muistiinpano- tai linkkienlyhennysohjelmaa käytän? Onko Tweetdeck käytössä? Toimiiko kamera ja kuinka saan kuvan riittävällä laadulla mahdollisimman nopeasti twiitiksi? Riittääkö valo, saanko kunnollisen kuvan edullisesta kulmasta?

Twiitata kannattaa maltilliseen tahtiin. Myös muiden twiittejä pitää ehtiä lukea ja twiitata edelleen. Joskus joku toinen sanoo ajatuksen kiinnostavammin, ja keskustelu ruokkii itseään.

 

Tunne itsesi ja asiasi

 

Ylen Elävän arkiston toimittaja Juhana Säilynoja teki opinnäytetyönään myös lyhyen oppaan livetwiittaamiseen. Hänen omaan, vuoden 2014 Linnanjuhlien twiittauskeikkaansa pohjautuvat neuvot sopivat hyvin toimittajalle, joka twiittaa seurattavasta lähetyksestä. Säilynojalla oli käytettävissään Elävän arkiston materiaali, jota hän saattoi linkata vieraiden kätellessä presidenttiparia. Hän seurasi myös ahkerasti muita illan aikana suosituiksi nousseita tunnisteita ja twiittasi niistä. Hän osoitti tehneensä varsin hyvän taustatyön syöttäessään lisätietoa esimerkiksi kunniamerkeistä, kun niistä tuli lähetyksen aikana puhetta. Twiitit olivat ohjelmabrändin näköisiä hyvällä huumorilla höystettynä.

Säilynojan mukaan yksi tärkeä ohjelmastaan twiittaavan toimittajan kohteliaisuussääntö on esitellä hieman ennen tapahtumaa itsensä, näyttää kuka on ohjelmabrändin takana. ”On suuri ero siinä, kutsummeko ihmisiä katsomaan brändin kanssa jotain vai liitymmekö brändinä heidän mukaansa. Luommeko yleisön vai liitymmekö jo olemassa olevaan yleisöön, jota lietsomme keskustelemaan ja kasvamaan”, Säilynoja sanoo opinnäytetyössään. Keskustelemme Twitterissäkin ihmisten, emme brändien kanssa.

Säilynoja liittyy Harto Pönkän seuraan pohtiessaan Twitterin tulevaisuutta mediankäytön muuttuessa. Hän näkee mm. videot uhkana 140 merkin tekstitwiitille. Opinnäytetyön valmistumisen aikaan vuonna 2015 Snapchat teki vasta tuloaan, mutta ei silti vielä ole syrjäyttänyt Twitteriä. Periscope on Twitter-liitännäisenä osoittanut kahden erilaisen alustan synergiaa.

Juhana Säilynoja  kehottaa livetwiittaavaa toimittajaa tuntemaan brändinsä, työkalunsa ja sisältönsä sekä miettimään tarkasti, mitä livetwiittaamisella tavoittelee. Hyvä livetwiittaaja on aktiivinen ja kiinnostava. Hän ei nojaa pelkkään taustatyöhön vaan katsoo koko ajan ympärilleen ja seuraa keskustelua tunnisteen ympärillä. Twiittaamista ei pidä lopettaa tilaisuuden päätyttyä, vaan jatkaa mahdollista keskustelua vielä sen jälkeenkin. Oma keikka pitää analysoida ja selvittää, mitä tilastot siitä kertovat. Joka kerta voi miettiä, kuinka keskustelun voisi viedä seuraavalla kerralla uudelle tasolle, ehkä yhdistyen muihin sosiaalisen median palveluihin tai vaikka twiittaamalla tiiminä.

 

Je suis …

 

Kun edessä on ennalta arvaamaton uutistapahtuma, livetwiittaaminen on tietenkin haastavinta. Mukana ovat suuret tunteet, ja omat arvot ja uskomukset nousevat päällimmäisiksi viestejä sorvatessa. Taustatyöstä ei usein ole tietoakaan, kun tilanne on päällä. Moni erehtyy edelleentwiittaamaan virheellisiä faktoja sisältäviä kuvia ja viestejä.

Vuoden 2015 vaikuttavin uutisaihe Twitterissä oli Pariisin terroristi-isku. Eniten edelleentwiittauksia keräsi tieto Zayn Malikin lähdöstä One Direction -bändistä. Musiikissa kyseinen bändi oli maailman trendikkäin, TV:ssä reagoitiin Kids´Choice Awardsiin. Tekniikassa puhuttiin iPadista, uutisissa haluttiin puhua työstä. Politiikassa Twitter-kansa seurasi USA:n ykköskonservatiiveja ja urheilussa kohistiin jalkapallosta arabiaksi. Ariana Grande oli twiitatuin julkkis. Trendikkäin huvi ja viihdyke oli rakkaus.

Mikä sitten on maailman paras esimerkki livetwiittaamisesta? Se on tämä Bradley Cooperin ottama ryhmäselfie Oscar-gaalasta, jonka Ellen DeGeneres twiittasi oman shownsa tilille. Se lienee vieläkin maailman edelleentwiitatuin kuva.

 

 

+1
livetwiittaaminensomeTwitter

2 Kommenttia

  • Avatar
    Ilse says: 15.8.2016 at 10:37

    Hyvä kirjoitus.

    Mun eka blogin oli myös Livetwiittamisesta.

    http://blogit.metropolia.fi/viestintalahettilas/2016/02/01/livetwiittamassa-ja-streeamaamassa/

    0
    Reply
    • Avatar
      Minna Kilpeläinen says: 15.8.2016 at 18:34

      Hei, tuo kirjoittamasi postaus oli tosiaan oikein hyvä case-esimerkki livetwiittaamisesta. Teit homman kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Pitää nostaa blogauksesi esille uudelleen. 🙂

      0
      Reply

Kommentoi Peru vastaus

Minna Kilpeläinen

Minna Kilpeläinen

toimi tv- ja verkkojournalismin lehtorina ja mm. Yle-Metropolia -hankkeiden projektipäällikkönä Metropoliassa vuosina 2009-2018. Tällä hetkellä hän työskentelee viestinnän projektiasiantuntijana älykkään palveluasumisen parissa Metropolian sote-alalla. Minna on koulutukseltaan filosofian ja kasvatustieteen maisteri ja taustaltaan tv-toimittaja. Hän rentoutuu pitkillä kävelylenkeillä kännykän kanssa: Instagram-tili ja muut web-alustat täyttyvät kävelyillä otetuista kuvista.

Uusimmat jutut

  • 360° videotuotanto – kuinka ja kuinka ei

    22.10.2017
  • Kun totuus häviää

    29.9.2017
  • Exploring storytelling in 360 music video

    11.4.2017

Arkisto

  • ►2017 (4)
    • ►lokakuu(1)
      • 360° videotuotanto - kuinka ja kuinka ei
    • ►syyskuu(1)
      • Kun totuus häviää
    • ►huhtikuu(1)
      • Exploring storytelling in 360 music video
    • ►tammikuu(1)
      • WikiLeaks vuotaa kuin seula
  • ▼2016 (8)
    • ►marraskuu(1)
      • Luovaa yhteistyötä netissä
    • ►lokakuu(1)
      • Journalismia lintuperspektiivistä
    • ▼elokuu(1)
      • Livenä Twitterissä
    • ►toukokuu(1)
      • Suitset vihapuheelle
    • ►huhtikuu(1)
      • Pystyvideon aika
    • ►maaliskuu(1)
      • 360 astetta tarinaa
    • ►helmikuu(1)
      • Projektien prosessit
    • ►tammikuu(1)
      • Valetoimittaja
  • ►2015 (1)
    • ►joulukuu(1)
      • Media on kuollut - eläköön media!

Avainsanat

360 video 360 videotuotanto 360-kuvaus agora Clinton drone elokuvakerronta HitRECord joukkoistaminen journalismi katsojaluvut käyttäjäkokemus kuuntelijaluvut lean lennokki livetwiittaaminen Lumilapio-palkinto music video printti projektinhallinta psykologia pystyvideo radio sananvapaus storytelling televisio tieteellinen journalismi tiimityö To Nightwish With Love toimittaja totuus Trump tutkiva journalismi Twitter uskomukset valheenpaljastus verkkomedia videosoitin vihapuhe vinkkejä VR vuotosivustot WikiLeaks yhteistyö yksityisyydensuoja

Median osaamisalue Metropolia.fi-sivustolla

Median osaamisalue kokoaa yhteen Metropolian monipuolisen media-alan asiantuntijuuden. Teemme yhteistyötä yritysten kanssa mm. opiskelijaprojektien, tutkimus- ja kehittämistoiminnan sekä täydennyskoulutuksen puitteissa.

Lue lisää ja kysy yhteistyömahdollisuuksista

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

Jotta sivuston käyttö olisi sujuvaa, käytämme evästeitä ja suosittelemme niiden käyttöä myös Sinulle.  Voit tutustua tarkemmin evästeisiin tai poistaa ne kokonaan käytöstä asetukset-sivulla.

Metropolian blogit
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Tietosuojaseloste / Privacy Overview

Kävijän tietokoneelle voidaan ajoittain siirtää ns. evästeitä (“cookies”).
Evästeillä voidaan kerätä tietoja esimerkiksi miltä sivulta olet siirtynyt osoitteeseen, mitä www-sivujamme olet selannut ja milloin, mitä selainta käytät, mikä on näyttösi resoluutio ja käyttöjärjestelmä, sekä mikä on tietokoneesi IP -osoite eli mistä Internet -osoitteesta lähettämäsi tiedot tulevat ja minne ne vastaanotetaan.

Evästetietojen avulla Palvelun kävijämääriä voidaan seurata Metropolian ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta sekä analysoida ja kehittää kävijöitä paremmin palvelevaksi. Lisäksi Metropolian yhteistyökumppanit saattavat käyttää mainonnan kohdentamiseksi evästeitä, joilla kerätään tietoa kävijän vierailuista tällä ja muilla sivustoilla. Evästeiden avulla kerättyä tietoa käytetään kävijän kiinnostusten kohteiden perusteella kohdennetun mainonnan tuottamiseen. Evästeiden avulla tehdyssä mainonnan kohdentamisessa kävijää ei yksilöidä eikä tietoja yhdistetä kävijältä mahdollisesti muussa yhteydessä saatuihin henkilötietoihin

Kävijällä on mahdollisuus estää evästeiden käyttö muuttamalla selaimensa asetuksia siten, että selain ei salli evästeiden tallentamista.  Kävijä hyväksyy, että joidenkin palveluiden osalta evästeiden käytön estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa palvelun toiminnallisuuteen.

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

Tarpeelliset evästeet / Strictly Necessary Cookies

Tarpeelliset evästeet pitäisi olla aina käytössä jotta voimme tallentaa evästeet myöhempiä vierailujasi varten.

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

Mikäli otat nämä evästeet pois käytöstä emme pysty tallentamaan niitä, ja joudut seuraavilla vierailuilla hyväksymään/kieltämään ne uudestaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Kolmannen osapuolen evästeet / 3rd Party Cookies

Käytämme sivustolla Google Analytics ja Addtoany -lisäosia kerätäksemme tietoa mm. vierailijoiden kävijämääristä, suosituimmista sivuista jne.

Pitämällä evästeet päällä autat parantamaan/kehittämään palveluamme.

—--

This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!