Hyppää pääsisaltöön
Median maailma

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
  • Muut blogit
Median maailma
Näkökulmia media-alan koulutukseen ja todellisuuteen
0

Suitset vihapuheelle

Minna Kilpeläinen · 23.5.2016
Journalistiliiton sananvastuuvala-kampanja kehottaa ilmaisemaan iitseään ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Huhtikuussa julkaistiin jälleen vuosittainen Toimittajat ilman rajoja -järjestön ranking-lista, jonka mukaan Suomi komeilee seitsemättä vuotta peräkkäin maana, jossa on maailman parhaiten turvattu sananvapaus. Maailmanlaajuisesti vihapuhe on aiheuttanut pelon ilmapiirin lisääntymistä. Myös meillä tämä näkyy, vaikkei meillä sentään murhata toimittajia heidän kirjoitustensa vuoksi. Uhataan kyllä.

Sosiaalinen media on mahdollistanut laajamittaisen vihapuheen, joka raivoaa yllättävistäkin syistä. Someraivoajalle riittää syyksi oma, hyvinkin vääristynyt tulkinta asiallisestakin jutusta. Tavallisimpia aiheita ovat maahanmuutto ja Venäjään liittyvät kysymykset, mutta aihe voi olla käytännössä mikä tahansa vitamiineista eläintensuojeluun tai Tuntemattomasta sotilaasta ilmastonmuutoksen ja Euroviisuihin. Joskus toimittajan naama ei miellytä tai hänen äänensä vain kuulostaa uhkaajan mielestä tyhmälle.

Lähes aina uhkaukset tulevat meilitse, mutta meillä tullaan yhä useammin myös fyysisesti lähelle. Muun muassa toimittaja Arto Nyberg kertoi toukokuussa Ylen Toimittajiin kohdistuva uhkailu ja vihapuhe -seminaarissa löytäneensä autonsa konepelliltä hautaseppeleen.

 

Joka kuudes joutuu kohteeksi

Journalisti-lehti teki maaliskuussa tutkimuksen, jonka mukaan joka kuudes 1400 vastanneesta kertoi saaneensa parin viime vuoden aikana uhkailuja. Osa on joutunut jopa suoran fyysisen väkivallan kohteeksi. Joskus uhkaus kohdistetaan myös heidän perheisiinsä ja lapsiinsa. Erityisesti naisia uhataan seksuaalisella väkivallalla. Uhkaukset eivät katso työaikaa, vaan niitä tulee kaikkiin vuorokauden aikoihin paitsi meilitse, myös puhelimella ja somekanavia pitkin.

Tutkimukseen osallistuneista miehiä uhkailtiin enemmän, mutta käsiksi käytiin useammin naisiin.  Kyse on esimerkiksi tuuppimisesta, tönimisestä, kameraan tarttumisesta, mutta myös lyömisestä.

@EveVayrynen Uusnatsi tönäisi naistoimittajaa naisrauhaa -miekkarissa. #vihapuhe alkoi vyöryä toimittajan kerrottua kokemuksestaan. #yle

— Minna Kilpeläinen (@minnaliik) May 18, 2016

Eve Väyrynen näki kokemassaan väkivallassa myös ironiaa. Hän oli mukana Rajat kiinni -ryhmän naisrauhaa peräänkuuluttavassa mielenosoituksessa ja joutui siellä miesten tuuppimaksi. Hän kirjoitti aiheesta YleX:n etusivulle kommentin, jossa kertoi suhtautuvansa asiaan huumorilla. Tämän kirjoituksen jälkeen someraivo pääsi valloilleen. Tilanteesta julkaistiin video, jossa ei näytetty tuuppimista, minkä jälkeen häntä syytettiin valehtelusta. Paitsi MV-lehti, myös jopa jotkut korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa olevat henkilöt liittyivät vihakuoroon.

”Eräs europarlamentaarikko vihjasi, että minun pitäisi saada potkut”, Eve Väyrynen kertoi seminaarissa.

Väyrynen ei vaikene kohtaamaansa vihapuhetta kuoliaaksi, vaan pyrkii vastaamaan some-kanavillaan asiallisimpiin viesteihin. Myös Yle Uutisten toimittaja Sami Koivisto näkee, että sosiaalisessa mediassa on kaikesta huolimatta tarkoitus olla sosiaalinen. Työ vaatii kuitenkin melkoista moderointia ja kuransietoa.

”Viime yönä saadun viestin mukaan olen Pelle Hermanni. Olen myös valtakunnan pahin desantti ja russofobi, ja siihen ne perinteiset huorittelut päälle. Itse kuvasin itseäni sanalla shitfilter, kun minulta kysyttiin, mitä teen työkseni”, Sami Koivisto kertoi.

 

Lainvartijoiden puututtava uhkauksiin

Suomalaiset journalismin vaikuttajat ovat ilmaisseet tämän kevään aikana voimakkaasti julkisuudessa, ettei vihapuhetta tai uhkauksia enää siedetä. Päätoimittajien yhdistys julkaisi asiasta kannanottonsa maaliskuun alussa.

Julkisen Sanan Neuvosto julkaisi myös maaliskuussa lausuman, jossa se korostaa, ettei toimittajan tarvitse julkisesta työstään huolimatta sietää julkisia herjauksia ja uhkauksia. Lain edessä toimittajan yksityisyyden suoja on aivan sama kuin kenen tahansa.

Koska uhkailu on asianomistajarikos, vaatii asian esille tuominen uhrilta paljon päättäväisyyttä. Valitettavasti usein on käynyt niin, ettei poliisi ole ottanut edes tutkittavakseen tapauksia vedoten taloussyihin. Uhkauksia tulee myös niin paljon, ettei niitä ehditä käsitellä. Näin kävi myös kulttuuritoimittaja Marjut Tervolalle, jonka seksuaalikulttuuria käsittelevä artikkeli aiheutti MV-lehden masinoiman herjauskampanjan. Tekijänoikeuksiin vedoten Yle sai MV-lehden jutun poistettua, mutta pian se ilmestyi lähes samanlaisena uudestaan. Poliisi puolestaan esitti esitutkinnan lopettamista, koska MV-lehden päätoimittaja asuu Espanjassa, ja asian käsittely siellä olisi vaatinut kallista virka-apua.

#journalisti @MarjutTervola teki uhkailuista rikosilmoituksen. @SuomenPoliisi ei ottanut asiaa käsittelyyn "kustannussyistä". #vihapuhe

— Minna Kilpeläinen (@minnaliik) May 18, 2016

Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki kertoi Ylen vihapuhe-seminaarissa, että vaikka poliisi ja jopa kihlakunnan syyttäjä jättivät esimerkiksi verkkolehti Uusi Suomen toimittajan uhkaustapauksen käsittelemättä, valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen teki toisin – yleisen edun vuoksi. Nissinen onkin painokkaasti kehottanut toimittajia tekemään aina uhkauksista rikosilmoituksen. Varsinkin, jos useamman toimittajan mustamaalaajana ja uhkailijana on sama taho, myös joukkokanne on mahdollisuus, jolla on painoarvoa.

Myös Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas kannustaa ilmoitusten tekemiseen. Asia ei ole yksittäisten ihmisten asia vaan paljon laajempi.

@jsalokan #vihapuhe on iso yhteiskunnallinen kysymys. Siksi toimittajien kannattaa aina ilmoittaa siitä. #sananvastuuvala @Journ_liitto

— Minna Kilpeläinen (@minnaliik) May 18, 2016

”Ikävä puoli vihapuheessa on se, että netti ei unohda. Vanhat jutut nousevat yhä uudelleen esille, kun samaa aihetta käsitellään”, Eve Väyrynen muistutti. Marjut Toivola myönsi myös miettivänsä, millaiseksi hänen ”ansioluettelonsa” mahtaakaan vuosien varrella netissä muodostua, kun herjaavia juttuja ei saada poistettua.

 

Uhka ei saa syödä sananvapautta

Riitta Pihlajamäki painotti, ettei uhkailu saa vaikuttaa journalistiseen työhön ja siihen, mitä tohditaan kirjoittaa.

Mikään uhkailu ei saa johtaa siihen, että jättäisimme juttumme tekemättä tai jäisimme nimettömyyden suojiin. #vihapuhe @RiittaPihlajam1

— Minna Kilpeläinen (@minnaliik) May 18, 2016

Esimerkiksi Yle Uutiset ei Sami Koiviston mukaan ole joutunut lähtemään sille tielle, että jättäisi joitakin postauksia julkaisematta, mutta siellä joudutaan päivittäin miettimään, mihin aikoihin julkaistaan sellaiset jutut, jotka saattavat aiheuttaa vihapuhetta. Toimituksessa pitää olla paikalla riittävästi työvoimaa, joka voi vastata kommentteihin, eikä se iltayön tunteina onnistu.

Vihapuhujia ei vaikuttaisi kuitenkaan olevan lukumäärällisesti kovin montaa, sillä Koiviston mukaan Yle Uutisten facebook-sivuilta on blokattu vain noin 120-130 profiilia pois. Sillä on saatu rauhoitettua tilannetta jo paljon. MV-lehti on suurin yksittäinen media, joka täyttää palstatilansa vihapuheella. Se tavoittaa käytännössä enemmän ihmisiä kuin kaikki suomalaiset paikallislehdet, mutta ei kuitenkaan yllä valtakunnan medioiden tasolle.

 

Päättäväistä tukea – rakentavaa puhetta

Yle osoitti viime vuonna julkisen tukensa toimittaja Jessika Arolle hänen jouduttuaan viharyöpytykseen. Myös Eve Väyrynen koki saaneensa työyhteisöltään kannustusta ja tukea. Jotta uhkailun kohteeksi jäänyt pääsee tilanteessa eteenpäin, erityisen tärkeää on esimiehen välitön empatian osoitus. Esimiehellä on myös oltava tieto siitä, kenen puoleen voi kääntyä niin laki- ja turvallisuusasioissa kuin silloin, kun traumaattinen tilanne vie yöunet ja nostaa pintaan paniikkihäiriön.

Myös yhtiötasolta tuleva tuen osoitus on tarpeen.  Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen totesikin, että Ylellä on itsellään vaikutusta siihen, millaisia suitsia vihapuheelle laitetaan.

@Lauri_Kivinen Ylellä on vaikutusta siihen, mitä Suomessa saa puhua. Ylen pitää päättäväisesti osoittaa se. #yle #vihapuhe #journalismi

— Minna Kilpeläinen (@minnaliik) May 18, 2016

Sami Koivisto haluaa pitää haasteellistakin keskustelua yllä. ”Yle jos joku on sellainen media, että meidän sivuilla on voitava keskustella myös vaikeista asioista. Meidän on kyettävä yhtiönä kohtaamaan vihapuhe jollakin rakentavalla tavalla.”

0
journalismisananvapausvihapuhe

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Minna Kilpeläinen

    Minna Kilpeläinen

    toimi tv- ja verkkojournalismin lehtorina ja mm. Yle-Metropolia -hankkeiden projektipäällikkönä Metropoliassa vuosina 2009-2018. Tällä hetkellä hän työskentelee viestinnän projektiasiantuntijana älykkään palveluasumisen parissa Metropolian sote-alalla. Minna on koulutukseltaan filosofian ja kasvatustieteen maisteri ja taustaltaan tv-toimittaja. Hän rentoutuu pitkillä kävelylenkeillä kännykän kanssa: Instagram-tili ja muut web-alustat täyttyvät kävelyillä otetuista kuvista.

    Uusimmat jutut

    • 360° videotuotanto – kuinka ja kuinka ei

      22.10.2017
    • Kun totuus häviää

      29.9.2017
    • Exploring storytelling in 360 music video

      11.4.2017

    Arkisto

    • ►2017 (4)
      • ►lokakuu(1)
        • 360° videotuotanto - kuinka ja kuinka ei
      • ►syyskuu(1)
        • Kun totuus häviää
      • ►huhtikuu(1)
        • Exploring storytelling in 360 music video
      • ►tammikuu(1)
        • WikiLeaks vuotaa kuin seula
    • ▼2016 (8)
      • ►marraskuu(1)
        • Luovaa yhteistyötä netissä
      • ►lokakuu(1)
        • Journalismia lintuperspektiivistä
      • ►elokuu(1)
        • Livenä Twitterissä
      • ▼toukokuu(1)
        • Suitset vihapuheelle
      • ►huhtikuu(1)
        • Pystyvideon aika
      • ►maaliskuu(1)
        • 360 astetta tarinaa
      • ►helmikuu(1)
        • Projektien prosessit
      • ►tammikuu(1)
        • Valetoimittaja
    • ►2015 (1)
      • ►joulukuu(1)
        • Media on kuollut - eläköön media!

    Avainsanat

    360 video 360 videotuotanto 360-kuvaus agora Clinton drone elokuvakerronta HitRECord joukkoistaminen journalismi katsojaluvut käyttäjäkokemus kuuntelijaluvut lean lennokki livetwiittaaminen Lumilapio-palkinto music video printti projektinhallinta psykologia pystyvideo radio sananvapaus storytelling televisio tieteellinen journalismi tiimityö To Nightwish With Love toimittaja totuus Trump tutkiva journalismi Twitter uskomukset valheenpaljastus verkkomedia videosoitin vihapuhe vinkkejä VR vuotosivustot WikiLeaks yhteistyö yksityisyydensuoja

    Median osaamisalue Metropolia.fi-sivustolla

    Median osaamisalue kokoaa yhteen Metropolian monipuolisen media-alan asiantuntijuuden. Teemme yhteistyötä yritysten kanssa mm. opiskelijaprojektien, tutkimus- ja kehittämistoiminnan sekä täydennyskoulutuksen puitteissa.

    Lue lisää ja kysy yhteistyömahdollisuuksista

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

    Jotta sivuston käyttö olisi sujuvaa, käytämme evästeitä ja suosittelemme niiden käyttöä myös Sinulle.  Voit tutustua tarkemmin evästeisiin tai poistaa ne kokonaan käytöstä asetukset-sivulla.

    Metropolian blogit
    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Tietosuojaseloste / Privacy Overview

    Kävijän tietokoneelle voidaan ajoittain siirtää ns. evästeitä (“cookies”).
    Evästeillä voidaan kerätä tietoja esimerkiksi miltä sivulta olet siirtynyt osoitteeseen, mitä www-sivujamme olet selannut ja milloin, mitä selainta käytät, mikä on näyttösi resoluutio ja käyttöjärjestelmä, sekä mikä on tietokoneesi IP -osoite eli mistä Internet -osoitteesta lähettämäsi tiedot tulevat ja minne ne vastaanotetaan.

    Evästetietojen avulla Palvelun kävijämääriä voidaan seurata Metropolian ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta sekä analysoida ja kehittää kävijöitä paremmin palvelevaksi. Lisäksi Metropolian yhteistyökumppanit saattavat käyttää mainonnan kohdentamiseksi evästeitä, joilla kerätään tietoa kävijän vierailuista tällä ja muilla sivustoilla. Evästeiden avulla kerättyä tietoa käytetään kävijän kiinnostusten kohteiden perusteella kohdennetun mainonnan tuottamiseen. Evästeiden avulla tehdyssä mainonnan kohdentamisessa kävijää ei yksilöidä eikä tietoja yhdistetä kävijältä mahdollisesti muussa yhteydessä saatuihin henkilötietoihin

    Kävijällä on mahdollisuus estää evästeiden käyttö muuttamalla selaimensa asetuksia siten, että selain ei salli evästeiden tallentamista.  Kävijä hyväksyy, että joidenkin palveluiden osalta evästeiden käytön estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa palvelun toiminnallisuuteen.

    This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

    You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

    Tarpeelliset evästeet / Strictly Necessary Cookies

    Tarpeelliset evästeet pitäisi olla aina käytössä jotta voimme tallentaa evästeet myöhempiä vierailujasi varten.

    Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

    Mikäli otat nämä evästeet pois käytöstä emme pysty tallentamaan niitä, ja joudut seuraavilla vierailuilla hyväksymään/kieltämään ne uudestaan.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Kolmannen osapuolen evästeet / 3rd Party Cookies

    Käytämme sivustolla Google Analytics ja Addtoany -lisäosia kerätäksemme tietoa mm. vierailijoiden kävijämääristä, suosituimmista sivuista jne.

    Pitämällä evästeet päällä autat parantamaan/kehittämään palveluamme.

    —--

    This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

    Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

    Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!